Košarica Narudžba

MR. OLYMPIA – ISTOK PROTIV ZAPADA

07.09.2017
Luka Kuhar
Još je vrlo malo ostalo do natjecanja svih natjecanja u bodybuildingu, a najinteresantniji sukob odvijat će se u glavnim bilderskim kategorijama.

 Američka dominacija u bodybuildingu traje već neko vrijeme. Naravno, to ne znači da su samo bilderi iz SAD-a dobri i konkurentni, ali ne možemo zanemariti činjenicu da upravo oni predvode čopor željnih pretendenata na Olympia tron. I da, naravno, Mr. Olympia u open kategoriji također je Amerikanac.

 
Kod momaka koji se natječu u granici do 212 lbs, šampion je Velšanin koji, sasvim je moguće, uživa više respekta od njegovog težeg kontraparta Phila Heatha. Nije teško shvatiti zašto, uvjerljiv je i dominantan, bez obzira na to tko se nalazi na broju dva. Možemo reći da se samo jednom u karijeri „nezasluženo“ našao u pobjedničkom krugu i to onda kada ga je umalo stigao Baito u San Marinu.
 
Opasnost stiže s Istoka za oba šampiona. Ahmad Ashkanani zabljesnuo je na profesionalnim natjecanjima i od potpunog anonimusa danas došao do pozicije za koju mnogi tvrde da je izazivačka – drži se da baš on može napasti Lewisa.
 
Ahmad je interesantna „životinja“. Ima tu, što bi se moglo reći, „arapsku auru“ koja je u bodybuildingu prisutna već dulje vrijeme. Taj bi vam fenomen najbolje objasnio kao snažan strah od natjecatelja iz te regije. Dugo su se dokazivali i probijali, na amaterskoj sceni danas su neprikosnovena sila, a u profesionalnoj ligi imaju predstavnike koji se nalaze u samom vrhu.
 
Ashkanani nema najbolje noge, ali ne govorim to na onaj tipičan način tako da si u glavi ne morate dozivati Johnnie Jacksona kod kojega je taj problem očitiji. Noge mu nisu katastrofalne, već ne prate impozantan torzo i leđa koja bi napravila pomutnju i u openu.
 
Vrlo je lako moguće da ćemo u Vegasu gledati ozbiljno pripetavanje Lewisa i Ahmada, ali i da bi se, što je zapravo rijetko u 212 kategoriji, ostatak konkurencije mogao naći daleko iza vodećeg dvojca.
 
Gledajući u open, ne zaustavlja se fama oko Big Ramyja. Kao da se ponovno probudila ona, u zadnje vrijeme nešto tiša vatra, u čijem je središtu želja da Ramy iznenadi i vrhunskom formom te zastrašujućom masom „odvali“ Heatha s trona.
 
Ne znam koliko je to realistično, ali suosjećam s onima koji žele malo više dinamike u vrhu sporta. Sigurno da nećemo kriviti Phila zbog dobrog izgleda i uzastopnih pobjeda, ali kako to već biva kod višegodišnjih dominacija, i ova stvara sve više gledatelja željnih prevrata.
 
Bit će tu još pregršt kvalitetnih imena, ali priča o sukobu Istoka i Zapada učinit će Olympiju još zanimljivijom. Pitanje koje se neminovno postavlja glasi:
 
Mogu li višestruki šampion i ove godine zadržati titule ili će konačno konkurencija pokazati zube i zasjesti na tron „glavnih“ bilderskih kategorija?
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO