Košarica Narudžba

OLYMPIA 1966. - PRVA OBRANA TITULE

29.06.2018
Luka Kuhar
Druga Mr. Olympia održana je 1966. godine na istom mjestu kao i prethodna. Rezultati doduše, nešto drugačiji! Scott brani titulu, a na četvrto mjesto stiže jedno od najvećih imena ikada.

Pozdrav svima dragi naši i dobrodošli u još jednu Protekinu bodybuilding emisiju! Naša današnja tema nastavlja se na novozapočeti serijal o povijesti Mr.Olympia natjecanja. Danas smatrano najvećim, najvažnijim bodybuilding natjecanjem u bilderskom kalendaru, svoje je početke imalo u znatno skromnijim uvjetima. 

Šampion brani svoje zlato!

Za sada nam je jedini stvarno poznati, stvarno dobar, lik - Larry Scott! Zlatni dečko bodybuildinga, velikih ruku i impresivne figure, udario je temelje razvoja profesionalnog bildanja. 1965. osvojio je ovo natjecanje, ušavši u povijest kao prvi Mr. Olympia šampion uopće.

Sada je situacija malo drugačija, ali rezultat opet dvostruko isti! Opet je prvi na Mr. Olympia natjecanju i to je opet povod za upisivanjem u povijesne knjige. Zašto? Jer je to prva obrana titule koja se uopće i mogla dogoditi. Za Scotta je bilo jasno, nisam stvar slučajnosti - zaista jesam najbolji i to sam sada potvrdio.

Ovaj će se rezultat pokazati ohrabrujućim za njega, ali istovremeno potaknuti razmišljanja o odlasku iz bodybuildinga. Što da napravi netko tko se na najviši vrh već popeo? Pa onda još jednom.

Olympije nisu bila velika natjecanja. Barem ne u svojim početnim danima. Dok danas na listama kvalificiranih po strogim pravilima znamo imati i oko dvadesetak natjecatelja, tada bi ih na bini bilo možda petorica-šestorica, od kojih se uvijek vidi taj jedan, očigledno bolji od ostalih.

Brončani Sergio velik je potencijal!

Ipak, vidjelo se da jedan natjecatelj, trećeplasirani Sergio Oliva, ima predispozicije napraviti velike stvari u bodybuildingu. Goleme ruke, široka ramena i tanak struk nisu ga učinili dovoljno opasnim za sjajnog Scotta, no bili su najava neke nove bilderske budućnosti.

Budućnosti koja će desetljećima kasnije gledati nevjerojatne figure Ronnie Colemana, Doriana Yatesa i Phila Heatha kako zajedno grabe više titula no što su organizatori u početku uopće mogli zamisliti da je moguće. 

Budućnosti koja se i dalje oslanja na sav trud oko treninga, pažnju posvećenu prehrani i konstantan razvoj nove, kvalitetne suplementacije. Bodybuilding, pogotovo profesionalni, tek je krenuo tih dana, ni ne znajući da će skromne nagrade i mala konkurencija uskoro biti stvar povijesti.

  

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO