Košarica Narudžba

Olympia 1968. - Oliva

19.07.2018
Luka Kuhar
Te godine Mr.Olympia, Sergio Oliva, imao je najlakšu i najtežu konkurenciju. Teško da ju možemo nazvati napetom, ali baš je zato zanimljiva.

Pozdrav svima dragi naši i dobrodošli u još jednu Protekinu bodybuilding emisiju. Naša današnja tema nastavlja se na serijal o pregledu povijesti Mr. Olympia natjecanja te smo slijedom videa stigli i do 1968. godine. 

Na Olympiji se stvaraju šampioni!

Ovo natjecanje dan danas smatramo najvećim bilderskim postignućem. Besmrtnici sporta, Ronnie Coleman, Dorian Yates, Phil Heath i toliki drugi, smatrani su za najbolje figure svih vremena što su morali dokazati na Olympia pozornici. Zašto? Jer je baš ona s vremenom postala ultimativnim dokazom kvalitete. Kako kaže ona poslovica - Ako možeš ostvariti nešto u New Yorku, onda možeš svugdje! U bodybuildingu bi se reklo - ostvari dobar rezultat na Olympiji i svugdje si favorit!

Ipak, nije uvijek bilo tako! Kroz godine, pogotovo one prve, formativne, ovo natjecanje prolazilo je svoje čudne dane. Godina u ovom videu postala je svojevrsnom žrtvom takvih okolnosti. Sergio Oliva, "The Myth" bodybuildinga - golemih ruku, širokih ramena, uskoga struka i velikih nogu, obranio je svoju titulu, ali - kakva je to zapravo obrana - kada se nemate od koga braniti?

Sergio je, nogometno rečeno, bio golman bez da u timu protivnika postoji barem jedan igrač! Sav njegov trening, pažnja posvećena prehrani i eventualno istraživanje o počecima kvalitetne suplementacije, nisu mogli pokazati puni sjaj jer se nitko nije usprotivio ovom čovjeku!

Sergio protiv...Sergija?

Bilderi vole reći - sam si sebi najveća konkurencija! E pa, baš je to Sergio morao tvrditi te 1968. godine jer bome nije ni bilo nikoga drugoga. 

Nagrada koja mu je stigla neusporedivo je manja od bilo čega što natjecatelji zarađuju danas, ali sama titula odlazi u povijest kao druga u njegovom nizu. Bez obzira na to koliko se malo morao truditi oko konkurencije, zapravo - nimalo, i dalje nije umanjen sav napredak glede razvoja figure.

Dapače, Sergio Oliva, bio je toliko dobar da se konkurencija zapravo i bojala stati pored njega na pozornicu! Kako biti čovjek, konkurent, kada pored vas stoji živi "Myth"?

  

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO