Košarica Narudžba

PHIL HEATH i ARNOLD SCHWARZENEGGER

13.09.2017
Luka Kuhar
Ovaj vikend vrlo iščekivana priča dobit će svoj rasplet u Las Vegasu. Rekord kojeg je prvi uspostavio Arnold Schwarzenegger u dometu je briljantnog Phila Heatha.

 Prošlogodišnja Olympia ugostila je kvalitetnu postavu, najkvalitetniju koju pro liga IFBB-a ima za ponuditi, a svi su oni opet mogli gledati kako Phil Heath uzima Sandow, a kalendar počinje odbrojavati 364 dana do iduće prilike kada mu ga mogu oduzeti. Tom pobjedom upisao se pored Doriana Yatesa i Arnolda kao Mr. Olympia sa šest uzastopnih osvajanja titule.

 
Kada bi ove godine ponovno završio kao prvoplasirani, ukupni zbroj Olympia naslova izjednačio bi se sa Schwarzeneggerovim, ali ni veliki Arnold nije zaredao svih sedam jednu za drugom. To su dosad uspjela samo dvojica, Lee Haney i Ronnie Coleman. Spomenuti dvojac tada bi ostao samo jednu trofejnu godinu ispred The Gifta.
 
Dugo nismo imali ovakvu dominaciju u bodybuildingu, točnije, Coleman je zadnji koji je uvjerljivo redao Olympije jednu za drugom, nakon čega je Cutler u par problematičnih godina skupio četiri uz uspješan nalet Dextera Jacksona i dolazak Heatha za kojeg se nije nužno mislilo da će dugo trajati, pogotovo nakon pritiska koji mu je priuštio Kai Greene. 
 
Prvi izazivač postavlja se u liku Shawna Rodena. Popularno prozvan Flexatronom – zbog sličnosti koje dijeli s Flexom Wheelerom, godinama se mota oko samog vrha i u prvom djelu suđenja prije par godina izgledao je kao da bi možda mogao ozbiljnije ugroziti Heatha. Nažalost, postoje određene strukturalne mane, bolje rečeno dubina i popunjenost leđa te ne baš najbolje separirane ruke koje ga znaju limitirati pored kompaktnog Phila. Šuška se da bi ove godine mogao iznenaditi sa svojim najboljim izdanjem i zbog toga držim da bi Roden mogao biti opasnost za titulu. Koliko realna, ovisit će o njegovom uspjehu i eventualnim Heathovim greškama.
 
Dexter Jackson nema mira. Iako je postao IFBB profesionalni bodybuilder s najviše pobjeda u karijeri, nema namjeru stati. Cilj mu je još jedna Olympia ili, kako sam kaže, želi imati bar dvije. Mislim da je prilično siguran od toga da ga ljudi zapamte kao one hit wonder s obzirom na rekordan broj osvojenih Arnold Classica i čitavog niza drugih natjecanja.
 
Iako je blizu pedesetoj godini života, ne sumnjam da će se tijelom suprotstaviti osjetno mlađima i još uvijek biti onaj koji će čitati lekciju nespremnima. Po raspletu događaja u Vegasu, vjerojatno ćete ga naći u top tri u žestokom duelu s Rodenom i kao podsjetnik Philu da ima još štogod naučiti od stare garde.
 
Tu je i Big Ramy. Jednostavno ga ne možete ignorirati – ne, stvarno, ne možete ga ignorirati jer je često velik kao dvojica svojih prosječnih konkurenata. Osobno, kao fan bodybuildinga, mogu reći da uvijek malo navijam za njega jer me nesvakidašnja figura zaista impresionira. Ali unatoč mojim osobnim preferencijama, bez znatno popravljene forme u leđnim pozama u kombinaciji s očuvanjem wow faktora koji donosi na binu, neće imati lak posao s Dexterom i Rodenom, a kamoli s Heathom. Ukoliko se pojavi u životnom izdanju, priča je jednstavna, bit će to duel između njega i Phila. Sve manje od toga dovest će ga u ring s još nekoliko ljudi.
 
To je fantastična četvorka koja bi po svemu sudeći trebala posložiti vrhušku modernog bodybuildinga. Pisat ćemo i o drugima jer talenta i potencijala ne nedostaje u ovogodišnjoj Olympia postavi. Bit će to svijet protiv Phila, a on u lovu na Arnolda.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO