Košarica Narudžba

PHYSIQUE JE SPASIO BODYBUILDING?

08.08.2018
Luka Kuhar
Čekali smo malo da se „smiri“ oluja oko izjava koje je dao Jeremy Buendia, a tiču se bodybuildinga i jedne od novih kategorija – physique.

 Ako vas zaista interesira čitava trakavica oko toga što je Jeremy pričao i tko mu je sve odgovorio te na koji način, dovoljno je samo guglati „Jeremy Buendia – Physique saves bodybuilding“. No kako se ne bi zapleli u jednu pravu zavrzlamu od priče, mi ćemo ovdje malo parafrazirati i pojednostaviti stvar.

 
Jeremy Buendia višestruki je Olympia prvak u physique kategoriji i oko sebe je izgradio popriličan brend, kao i auru nepobjedivosti zbog koje je postao sinonim za vrhunac ove divizije. Glede figure malo što mu se ima prigovoriti: široka ramena su tu, ruke su krupne, prsa puna, a i hlače su valjda isto okej.
 
U jednoj od zadnjih izjava napomenuo je kako je pojava physiquea doprinijela spašavanju bodybuildinga. Odmah ću reći, pa objasniti svoj "skandalozni"stav-  Jeremy Buendia u jednu je ruku u potpunosti pogodio s tom rečenicom.
 
Osobno ne volim gledati physique jer mislim da je izvedbeno blijeda kategorija. Dečki koji se tu natječu rade dobar posao i grade dobre figure, ali sam koncept stajanja u kratkim hlačama te rotiranja oko svoje osi bez ikakvih konkretnih poza pomalo mi je dosadan i monoton. Ne sviđa mi se zato što bodybuildingu često spočitavaju sličnost s izborom za miss, a ova se kategorija po mom sudu ozbiljno približava tako nečem. Želio bih da momcima daju još načina za pokazivanje kvalitetnih mišića.
 
Mislim da je physique unatoč tomu sjajna kategorija za ulazak u bilderski sport, odskočna daska za dalje, ili jednostavno ostanak na razini fizičkog razvoja kojeg netko smatra idealnim, poželjnim ili primjerenim za svoj život. S obzirom da ne govorimo o apsolutnom guranju granica u svakom smislu, jasno je da će kategorija biti privlačna mnogima bez obzira na dobnu skupinu kojoj pripadaju.
 
Kada čujem argument da physique bodybuildingu krade natjecatelje, slažem se s njim, ali tek polovično. Naime, mislim da physique privlači više natjecatelja koji se uopće ne bi natjecali kada on ne bi postojao, nego što „krade“ od novih bildera. Uostalom, bilderski mentalitet iz open kategorije čija je neslužbena maksima – uvijek guraj iza trenutne granice – nije ujedno i postulat physique kategorije.
 
 
Stoga, ako gledamo bodybuilding kao zasebnu kategoriju, odnosno open diviziju, onda ne, physique ga nije spasio niti je trebao. On ima svoj put, svoj razvoj, svoju publiku, svoje vrline i mane. Za one koji žele vidjeti koliko smo daleko stigli u guranju bilderskih granica, uvijek će postojati ta kategorija sa svim zanimljivostima koje može ponuditi. Ne treba ju spašavati jer ona s vremenom sama sebe ispravlja pa sputava pa ispravlja pa opet sputava i tako u krug.
 
S druge strane, physique kategorija uvijek je brojna i privlači na binu mnoge koji se bez nje ne bi usudili okušati u ovom sportu tijela. Ne samo to, već i one koji možda ne bi uspjeli izgraditi vrlo uspješnu karijeru u bodybuildingu - jer nije svačija figura za sve. Zato gledajući bodybuilding ,ne samo kao  kategoriju, nego kao skup divizija gradnje figure, možemo zaključiti da mu je itekako pomogla, to jest ako volite taj senzacionalistički ili dramatičan izražaj – spasila ga.
 
Ne znam na što je ciljao Jeremy i to ostaje na njemu. Da li se ovdje radilo o jednom ego tripu dokazivanja vlastite važnosti i dodatnog glancanja kategorije u kojoj nastupa ne znam, te ako je to slučaj, jasno zašto je navukao na sebe svu silu kritika. Ali s druge strane, ako je imalo imao u vidu bodybuilding u holističkom pogledu tada je zaista i bio u pravu – bar dobrim dijelom.
 
Uključili su se tu Palumbo, Dexter, Bostin te mnogi drugi, ali mislim da je svađa o temi zapravo potpuno promašena. Bodybuilding kao kategorija uvijek će imati svoje poklonike i fanove te će dobro napredovati dok god osluškuje njihovo bilo i pazi da ju vlastita želja za napretkom ne odvede u nepovratan niz pogrešaka.

Bodybuilding kao skup svih kategorija sporta gradnje tijela može biti zahvalan što se u njemu pronašao i physique te priznati da i on ima mjesto u čitavoj priči. Nadam se da smo ipak prerasli svađe o tome čiji su mišići važniji te tko nosi „ispravnije gaće“.
 
Imamo svoje preferencije, imamo vlastiti ukus – znate kako se veli, volimo svoje, poštujemo tuđe pa nek'''''''' je svima sa srećom.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO