Košarica Narudžba

Coleman, najbolji ikada?

09.12.2015
Luka Kuhar
Na pitanje koji je najbolji bodybuilder svih vremena biti će mnogo različitih odgovora, ali gotovo će svi uključivati nekog Mr.Olympiju. Kada se sve zbroji i oduzme, je li upravo Ronnie Coleman taj kojeg s pravom zovu "The King"?

Mr. Olympia natjecanje najprestižnije je u svijetu bodybuildinga već više od pet desetljeća. Elita bilderskog sporta okuplja se na toj pozornici kako bi odmjerila snage među sobom i nagradila najboljeg od najboljih Sandow trofejem. Trinaestorica muškaraca kroz povijest su osvajali tu rijetku čast, a samo su dvojica čak osam puta uzimale najpoželjniju zlatnu medalju bodybuildinga. Lee Haney i Ronnie Coleman.

Zašto je onda Ronnie toliko naglašeniji i češće spominjan? Zašto je upravo on u očima vojske fanova smatran ultimativnim bodybuilderom? Nije to zato što je bio savršene građe, odnosno bez mana, već postoje dosta konkretni razlozi, kao što su ova tri:

1. Nadvladao najbolje

Ronnie je u svoje doba nadvladao kremu bodybuildinga. Wheeler, Ray, Levrone, Cutler, Jackson itd. Svi su se oni natjecali u doba velikog Colemana i sve ih je redom čistio bez milosti. Odolijevao je napadima najvećih imena koje je sport mogao ponuditi bez da se činilo zahtjevnim. Od ubojica divova do monstruoznih titana, gdje je Ronnie došao, Sandowi su samo njemu išli.

2. Dug put do slave

Coleman nije tipična priča o nadarenom šampionu koji je odjednom niknuo na scenu, uzeo par natjecanja, dominirao u pro ligi i Olympia mu je došla kao logičan idući korak. Nije bilo tako, on je jedini Mr. Olympia koji je na tom natjecanju jednom prilikom završio zadnji. I to uvjerljivo, bez da ga se uspoređivalo s drugima. Štoviše, kada je osvojio Olympiju 1998. Nikome nije bio na radaru kao ozbiljan konkurent. 

3. Bezvremenska figura

Ono što ga možda najviše čini dosad ultimativnim bodybuilderom je figura za koju mnogi tvrde da bi i dan danas bila kompetitivna. Ne samo to, nego i pobjednička na velikom nizu natjecanja. Coleman u top formi i dalje stoji kao sinonim bilderske izvrsnosti iako je deset godina prošlo od njegove zadnje pobjede na Olympiji. Ne možemo reći da bi Arnold danas žario i palio da se pojavi u izdanju iz 75 ili Zane iz 76, čak ni Yates iz 94. Figure su rijetko imune na vrijeme, ali Colemanova bi mogla biti.

 

Nije lako odrediti najboljeg bodybuildera svih vremena. Mnogo je tu faktora i čimbenika potrebno sagledati, a jedinstvena formula ne postoji. Objektivno, Coleman bi tom laskavom statusu bio vjerojatno najbliže, ali čar našeg sporta krije se u subjektivosti promatrača. Svatko ima svog omiljenog bildera! Svatko ima svog "najboljeg".

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO