Košarica Narudžba

Maxximalno Odlični!

18.10.2015
Luka Kuhar
Završio je Maxximum Open 2015! Veliko regionalno natjecanje koje već tradicionalno okuplja kvalitetne natjecatelje ovih prostora nije razočaralo odazivom, a što se nas tiče, ni rezultatima!

Proći ćemo ovo natjecanje kroz par crtica, odnosno na način osvrta prema onomu što smo doživjeli gledajući na pozornicu i kroz druženje s okupljenima. Neka bude kroz par "podnaslova".

1. Ursa apsolutni!

Bio je to velik dan za Proteka&Superior 14 tim. Nakon Klančirovih uspjeha sve su se oči okrenule prema velikom Stjepanu koji se spremao probiti ovosezonski led u Sloveniji. Prošle je godine isprobao kako je to biti natjecatelj i stati pored kvalitetnih protivnika, a cilj je bio da u 2015oj bude favorit tamo gdje dođe. Ukratko, cilj je ostvaren! Ursa je značajno popravio noge iz svakog kuta, dodao detalja na veliku figuru i prije svega pristupio pripremama u maniri veterana. Kile su otišle "kroz prozor", a na dnevni red stigla je forma. Toliko dobra da na kraju biva nagrađena apsolutnom nagradom. Stjepan je dominirao u svakoj pozi putem sitnih detalja, dubokih separacija i dobrih linija. Konkurencija mu je bila spremna, no na kraju dana upravo on ostaje najspremniji. Zaslužio je uzeti najveći pehar i učiniti sve nas u timu vrlo ponosnima. Obavio je velik posao, ali ništa manje nismo ni očekivali od velikog čovjeka!

2. Salopeku dvije medalje, Viziru važna pobjeda!

Dražen Salopek bio je ugodno iznenađenje za mene kada se osvrnem na ovu godinu na zalasku. Čovjek koji se pokazao odličnim, dapače najboljim na državnom prvenstvu iako je zagazio u četrdesete, nije bio ništa manje impresivan na Maxximu Openu kojeg je odradio nakon amaterske Olympije (dakle s natjecanjima nije polagan :) ) U mastersima je uzeo srebro, a u seniorskoj konkurenciji do 90 kilograma broncu! Zaradio si je odličja ove godine i sve to vrlo zasluženo. Vjerujem da će u narednim sezonama pozing još dodatno usavršiti te time postati noćna mora konkurenciji. 

Što se Tonija Vizira tiče, čovjek mi je izmamio velik osmijeh na lice kada je stao na pozornicu kategorije do 80 kilograma. Komentirajući konkurenciju s Mariom Jarnečićem, brzo smo zaključili da najoštriji natjecatelj na bini dolazi upravo iz Hrvatske, odnosno da se zove Toni! Bile su mu suprotstavljene lijepe figure, ali što se sportske spremnosti tiče, konkurencija mu nije bila na razini. Tako je ovaj uporni natjecatelj kojeg smo svi imali prilike vidjeti na ovom ili onom domaćem natjecanju uzeo ni manje ni više nego zlato!

3. Mikla ubija i kad se samo "zagrijava"

Danije Miklečić, jedan od simbola domaćeg bodybuildinga na Maxximum Open otišao je malo isprobati formu prije zacrtanog svjetskog prvenstva. Iako je bio sasvim "laganini" tijekom čitavog dana, na pozornici nije bilo lako ako ste mu se našli među konkurentima. Van svoje tradicionalne kategorije, Mikla zalazi u vode do 90 kilograma gdje je svejednako pokosio kao da je na svom terenu. Drugoplasirani natjecatelj puhao mu nje za vratom i ja se osobno ne bih previše bunio da je raspletom on bio prvi, ali isto tako mišljenja sam da baš nitko nije imao sklad Danijela Miklečića na pozornici u Sloveniji. Poznajete li ga, znate da se radi o skladu svjetske klase. Uskoro će nam to i on dokazati na planiranom natjecanju!

4. Valetić i Goga srebrni

Hrvatski "Mr.Forma" - Ivan Valetić, ponovno se pojavio u freak izdanju. Vaskularan, izrezan i poprilično pun, Valetić je nastavio u svom tonu na bini. Strukturom neobičan, mišića pun, formom vanredan, Ivan još nikada nije bio nespreman za okršaj s konkurentima. Kategorija classic tradicionalno je puna potencijala i vrhunskih natjecatelja i samim time može biti ponosniji na visok plasman među visokim klasičarima. Jedan je od onih koji bilderski sport čini ekstremnijim i to radi jako vješto. Medaljama nije stranac i osobno ne sumnjam da će ih se nakupiti još u budućnosti!

Goga Ević pronašla se u physique kategoriji gdje njena impresivna figura s formom koju malo tko ima može zasjati na pravi način. Iz poze u pozu vidjelo se da će ovo biti njen novi dom i iskreno smo uzbuđeni zbog budućnosti koju može napraviti na ovaj način!

5. Pilkov debi i Marijan Mesec

Mario Pilko iz Alpha Teama debitirao je na bini. Prvo pa muško vrijedi za Maria kojeg jako respektiram iz dva razloga kod koja ću biti grubo realan. Jedan je taj što Mario nije birao lakši put za izaći na binu. Nije se interesirao koja je kategorija "najlakša", u kojoj ima manje konkurencije, može li možda u nekoj drugoj federaciji bolje proći. Pilko se išao vatreno krstiti na Maxximumu u teškoj bilderskoj kategoriji. Bez preseravanja, bez okolišanja- odmah u tešku! Drugi razlog upravo je odabir natjecanja. Nije se radilo o "Ono malo selo pored Vinkovaca s dvije štale i grčkim svjetionikom Open" - već o široko priznatom i respektiranom regionalnom natjecanju. Uzeti četvrto mjesto u tim okolnostima posao je za koji ima moj naklon.

Marijan Mesec nije se natjecao, ali mislim da će se svi naši složiti da je bio možda najvažniji predstavnik Hrvatske na natjecanju. Čovjek koji je ofarbao više natjecatelja nego HAC tunela svima je bio na raspolaganju kroz čitav dan. Pomagao je s obrocima, natjecateljskom bojom, praćenjem rasporeda natjecanja, družio se sa pospanima, mrzovoljnima, pričljivima- sa svima! Išao bih toliko daleko da kažem kako se u nekoliko navrata činilo da je Mesec "trener" naših na Maxximum Openu. Svaka čast Marijane!

6. Šećer na kraju!

Najzanimljiviji dio Maxximum Opena u mojim se očima odvijao netom nakon početka natjecanja, ali prvo moram dati kratak uvod u to. Naime ovaj sport dugo pratim i otkako se interesiram za njega znam da postoje rijetke konstante u domaćim krugovima. Ipak, postoji jedna itekako važna, prisutna i interesantna za gledati. Otkad je bodyfitnessa i kvalitetnih natjecateljica, imamo prilike uživati u dvobojima velikih dama - Zrinke Fišer i Eve Rusan koje su na pozornici toliko često klasa za sebe da bi možda trebala biti kategorije Fišer&Rusan Fitness.

Šalu na stranu, Maxximum Open pružio je pravu predstavu za sve ljubitelje ovih kategorija, ali i sporta općenito. Uputio bih prije svega pozdrav Speli Križ koja je bila treća u navedenoj kategoriji i pokazala hvale vrijednu figuru da bi nakon nje ostale stajate dvije legende bodyfitnessa.

Bikini kategorije nažalost nismo imali prilike pogledati zbog timskih obveza i sve logistike koju smo obavljali- poklopila nam se baš na te kategorije + niski classic. Ipak, kasnije smo upoznali Anu Filković koja je zasjala u juniorskoj konkurenciji i uzela ni manje ni više nego zlato! Čestitamo joj i na seniorskom rezultatu gdje je bronca također pripala njoj!

Eva i Zrinka između sebe imaju dovoljno pehara da otvore muzej uspješnih podviga i više no nekoliko interesantnih duela. Zrinku krasi genetski fantastična figura čiju gracioznost ne može ugroziti nitko sve i da se na najbolje štikle postavi! Eva je s druge strane neumorna ratnica čija je radna etika onesposobila mnoge koji joj na treningu pokušaju parirati (mene recimo još uvijek zateže u leđima od šestog mjeseca prošle godine!)

Dame su pozirale i dvije su stvari postajale jasne. Zrinka ima tečne pokrete i lijepu figuru, ali Eva je spremnija. Detalji koje je Rusan dodala na figuru, sitne prepravke, novi "rezovi" i fantastična forma bili su neosporni. Osobno sam uživao gledati duel koji sam već toliko puta vidio, ali nikada mi nije dosadio. Oduševila me upornost Eve koja iz godine u godinu pomiče svoje granice i pretvara svoje tijelo u umjetničko djelo. Svoju najčešću konkurenticu ovoga je puta zasluženo nadvladala i zaradila ovacije publike. Sjećam se da je jednom netko napisao "O, kakšna mačka!" - nema se što drugo za dodati!

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO