Košarica Narudžba

MR. Olympia 1969. - Arnold vs Oliva

15.08.2018
Luka Kuhar
Sergio Oliva bio je u lovu na svoju treću Olympia titulu, a po prvi puta u tome mu se suprotstavio Arnold Schwarzenegger!

Pozdrav svima dragi naši i dobrodošli u još jednu Protekinu emisiju o bodybuildingu! Naša današnja tema nastavlja se na prethodne priloge o povijesti Mr.Olympia natjecanja, točnije, došli smo do 1969. godine koju u bodybuildingu smatramo po mnogo čemu zanimljivom.

Šampion protiv nove nade!

Mr.Olympia još je mlado natjecanje, svoj prestiž tek gradi, svoju reputaciju tek stvara. Osmišljeno kao najvažnije bildersko odmjeravanje snaga - Olympia se tako mora moći i pohvaliti ultimativno najkvalitetnijim natjecateljima. Te je godine stvarno i bilo sjajno što se mišića tiče!

Međutim, ova Olympia označila je jedan povijesni događaj. Ne, nismo još ni blizu osme titule legendarnog Ronnie Colemana, nismo se susreli sa zastrašujućim Dorianom Yatesom, to je još daleka budućnost. Ovdje se dogodio natjecateljski debi koji je na određeni način promijenio tijek sporta. Na binu svih bina došao je Arnold Schwarzenneger!

Austrijski Hrast, kako su ga zvali, zaljubio se u trening još ranih dana svog života. Nije se tada previše znalo o pedantnoj prehrani, a kvalitetna suplementacija u kojoj danas možemo uživati bila je jednadžba sa sedam nepoznanica! Ipak, Arnold je svoje bilderske snove gajio punog srca.

Došavši na ovu pozornicu nije mogao ni znati koliko će teško biti napasti prvaka kakvim je bio Sergio Oliva. Goleme ruke, široka ramena, struk poput osinjeg. Taj se zadatak pokazao preteškim i na kraju natjecanja Arnold je Olivi morao gledati u leđa bez nade za zlatnom medaljom. Možete zamisliti, nije mu bilo drago, no kvaliteta tog strašnog prvaka stoji.

Arnold zaustavljen, rivalstvo počinje!

Nagrada je i dalje bila skromna, svega tisuću dolara što je neusporedivo s onim što natjecatelji danas mogu zaraditi na ovom prestižnom natjecanju. Pa opet, baš to znači biti pionirom nečega, stvarati novo poglavlje, nadati se da će njegova važnost biti prepoznata kroz povijest.

Nisu Arnold i Sergio mogli ni slutiti koliko će njihova ustrajnost oblikovati Olympia brand. 

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO