Košarica Narudžba

Ti ludi Arapi!

05.11.2015
Luka Kuhar
Ne, mi ne pričamo o izbjeglicama ili sličnoj problematici. Ovdje govorimo o sve većem broju nevjerojatnih natjecatelja koji stižu iz istočnih krajeva, neki od njih sada su među najboljima na planeti...

Bliski Istok uvijek je imao svoje predstavnike u bodybuildingu, dapače, u povijesti našeg sporta bio je i jedan njihov Mister Olympia imenom Sammir Bannout. Lav Libanona predstavljao je posebnu klasu kvalitete u svom vremenu, ali nakon njega nitko nije zapravo zaludio bodybuilding svijet. Možemo tu pridodati Nassera, ali službeno Sonbaty nastupa za Jugoslaviju u svojim najboljim danima.

Danas je situacija u mnogočemu drugačija. Svjedoci smo sve većem broju kvalitetnih natjecatelja iz istočnih krajeva koji se šire u bodybuildingu kao svojevrsni fenomeni. Mnogi od njih ni ne žele biti profesionalci uživajući visok status u svojim zemljama kao predstavnici na IFBB svjetskom prvenstvu ili sličnim binama. 

Oni koji se odluče na skok u pro ligu mahom dobro završavaju. Naravno da ćemo tu kao najimpresivnijeg predstavnika uzeti Mamdouha Elssbiaya, poznatijeg pod jednostavnim nadimkom - Ramy. 

Upravo taj natjecatelj postaje nositelj ovog vala impresivnih monstruma s tamošnjih prostora nakon osvajanja amaterske Olympije u Kuvajtu. Tamo je već bio respektiran kao izuzetna figura, a kada je došao u SAD kako bi susreo tamošnje šampione, od kojih ga je prvi imao (ne)sreću ugostiti Victor Martinez. Taj je nastradao gotovo kao Apollo Creed kada je u četvrtom nastavku Rockyja susreo Ivana Dragu.

Danas je Ramy jedan od šestorice najboljih natjecatelja na Zemlji, a kako stvari stoje mogao bi se uskoro popeti i po toj ljestvici ako forma još samo malo dođe do izražaja pored nevjerojatne muskulature. Nije dugo u profesionalnom bodybuildingu, ali ne čini se da će skoro otići iz polja vrućih tema.

Tu je i Essa Obaid koji se također nalazi među desetorkom najboljih. Kako bi Bob Chic rekao na onaj polu simpatični - pomalo rasno interesantan način - Essa je suh kao pustinja! Jedan je od onih što formu baš i ne promašuje te unatoč postojećim manama, izvlači iz sebe mnogo.

Kada gledamo amatere, dovoljno je da na fejsu ili instagramu pogledate stranicu Kuwaitbodybuilding - sve će Vam vrlo kratko biti jasno. Tamo je izgled bildera dio kulture i poštovan je kao dobra slika muškarca. Nije ni čudo da od tamo stiže nova sila.

Sve u svemu istok bi uskoro i u ovom polju mogao sustići zapad. Lošeg amatera gotovo da i nemaju, a kada god "proizvedu" profesionalca prati ga čitava svita ljudi i eto njega uskoro u društvu najboljih. Recept za uspjeh čini se usavršavan je daleko odavde. Negdje u prisvojenoj zemlji velikog Ramyja!

Do Čitanja,
uka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO