Košarica Narudžba

Zašto je Klančir Pro?

20.12.2016
Luka Kuhar
Približavajući se kraju 2016te, imali smo prilike gledati Petra Klančira, prvog IFBB Pro natjecatelja u muškom bodybuildingu iz Lijepe Naše, kako uspješno parira konkurenciji. Niti jednom prilikom nije izgledao kao "onaj neki" na bini,

uvijek se dobro držao i plasirao visoko...

 Koja je tu tajna uspjeha? Zašto je Klančir profesionalac i zašto mu to dobro ide? Tajna je, znat će iskusni, da tajne nema!
 
Imao sam nekoliko prilika u životu da treniram s Petrom Klančirom. Svaki od tih treninga pamtim kao jedne od najtežih otkad sam dotaknuo utege. Ne zato što bi Petar forsirao ili pretjerivao, već zato što nije bilo preseravanja - nikad. I moramo biti svjesni što to znači, koliki to utjecaj ima na nečiji staž u teretani te u konačnici - na karijeru. Radne navike koje stječemo nose nas kroz treninge, pa ako smo skloni popuštanju ili izmišljanju tople vode- slabo će to ići naprijed u dužem periodu. Imati konstantu kontrolu nad treninzima, odrađivati ih temeljito, predano i fokusirano, to je opis režima Petra Klančira, uvijek bio - vjerujem da još uvijek je.
 
Netko o bodybuildingu i bilderima može pričati što hoće, ali pravi znalac zna - nema tu ničega bez da se radi stalno i teško.
 
Petar je svoj karijerni uspon započeo vrlo mlad, kao junior. Već se tada vidjelo da govorimo o potencijalu koji se na ovim prostorima viđa rijetko, vrlo vrlo rijetko. Za svoje vršnjake uvijek je bio netko komu se treba nakloniti i stisnuti ruku, sportski priznati da se borite s nevjerojatnim čovjekom. Pa ipak, nije to zato što je Pero "Bogom dan" u smislu da ne mora ništa raditi i eto, osvajat će natjecanja. Petar sigurno ima dobre i čvrste temelje u sportskoj pozadini i genetici, ali nije ništa prepustio slučaju. Trenirao je teško, što svjedoče i njegovi uspjesi u powerliftingu, odnosno osnovnim dizanjima pri kojima je svojevremeno rušio rekorde.
 
Prevrtimo kazetu naprijed i eto nas na nedavnim natjecanjima. Nije više državno, nije ni balkansko, ni amater Olympije. Eto Klančira pored Winklaara, pored Dallasa, Ramyja, Rhodena, Bonaca. Top lista, a na njoj Petar Klančir, dečko kojem su od davnih dana predviđali zvjezdanu karijeru.
 
Mogli smo predviđati što smo htjeli, ništa ne bi bilo od toga, da Klančir nije dao sve od sebe. Put do Pro Carda nije bio jednostavan, nekoliko je puta došao na jedno mjesto razlike od titule. Kažu da je u sportu najgore biti drugi, ali Petar se na to i sam znao našaliti. Već je tada pribavio dosta pažnje stranih poznavatelja sporta, dodatno se posvetio, nije odustao i zaradio pro card.
 
To je fraza koju moramo zapamtiti - zato je Petar Klančir profesionalac. Svoj je Pro Card zaslužio i zaradio trudom i radom. Neumornim. Mogao je biti kralj lokalnog bodybuildinga dok mu se htjelo uz vjerojatno upola manje truda i discipline. Osvajati regionalna natjecanja, kupove, možda čak i biti državni prvak do mirovine, hah. Međutim to su one sportske ikone. Sportaši kojima u sportskom smislu moramo odati počast na neumornom zalaganju koje ih na kraju dovede ondje gdje mnogi mogu stići samo snovima.
 
Vjerujem da će Pero iduće godine dodatno uznapredovati i uz već poznate mladce u IFBB Pro ligi, postati budućnost bodybuildinga. Želimo mu dobrog zdravlja i sportske sreće. Sve ostalo ima i zna. Nadamo se da će 2017. biti godina prvog Hrvata na Olympia Open bini!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO