Košarica Narudžba

Arnold Schwarzenegger - ultimativni bilder

15.12.2015
Luka Kuhar
Prošli smo tjedan pisali o Colemanu, bodybuilderu koji je svojom figurom i rezultatima zaslužio nadimak "The King". Ipak, postoji jedan Mr. Olympia koji je mnogo češće spominjan, pa iako nije nužno najbolji natjecatelj,...

 ...bez problema odnosi titulu najpoznatijeg.

 Postoji malo osoba na svijetu za koje ne morate reći puno ime i prezime, a da svi znaju o kome se priča. Recite prijatelju da želite izgledati kao Arnold i on sigurno neće pomisliti na lokalnog prodavača u dućanu s korijenima iz Austrije. Spomenite prezme Schwarzenegger, garantiram da će svatko znati tko mu je najpopularniji vlasnik.
 
Arnold je bio više od tijela, više od mišića Mr. Olympije. Nošen snagom vlatite volje, potpomognut taštinom i dozom natjecateljske bahatosti, pisao je povijest bodybuildinga dok je čitav sport bio tek enigma na marginama. Nije bilo velikih novaca, lukrativnih sponzorskih ugovora ili medijske mašinerije. Bile su to samo uske gaće, teški utezi, obilne količine hrane - i Schwarzenegger.
 
Svojim je postojanjem prkosio izgledima. Bio je nadobudni klinac iz Austrije koji je mišićima htio probiti put do slave u dalekoj Americi. Pričajući o suludim snovima, njegov bi se sigurno našao na svakoj top listi. Trenirao je u lošim uvjetima, improvizirajući opremu, koristeći svaku situaciju najbolje moguće. Nije bilo ogromnih teretanskih lanaca u selima Austrije, a ni preko bare nije postojala današnja inačica fitness manije.
 
Na samoj pozornici Arnold se znao pokazati bolje od bilo koga iako nije nužno imao najbolji arsenal na raspolaganju. Gledajući ga danas, može se naći nekoliko povećih mana u njegovoj figuri, ali nikako ne možemo reći isto za njegovu prezentaciju. Bio je dobro upoznat sa svojim tijelom, znao je kako ga pokazati sucima na pobjednički način. 
 
Tu je i taj "bravado" koji nedostaje mnogima na bini. Ako želite osvojiti natjecanje, pokažite to, zračite tim. Najgore je bit uštogljen i rezerviran onda kada bi trebali svim srcem gorjeti za onim što toliko priželjkujete. Schwarzenegger je to dobro znao i napravio karizmom više od svih drugih bodybuildera zajedno.
 
Najbolji primjer gore navedenog pronalazimo u Olympiji 1980. Po mnogima radi se o najkontroverznijem natjecanju svih vremena tijekom kojeg je Arnold došao u zadnji čas i "pobrao vrhnje" pred začuđenim konkurentima. Njegov veliki povratak bodybuildingu bio je spektakularan za publiku, ali činilo se manje spektakularnim ako pitate ljude koji su tada s njim stajali na bini- svi bi ga stavili na 5-6 mjesto.
 
 
Ipak, bio je to Arnold, veći od bodybuildinga, veći od konkurencije. Čim se tamo pojavio postojao je on, pa onda svi ostali. Nije to bilo dobro za sportski rezultat i hladnu objektivnosti, ali bio je to njegov cilj, biti toliko "arnoldovski" da jednostavno ne ide uporaba realnih, uvriježenih parametara. Osvojio je natjecanje mišića, bez da je imao najbolje mišiće!
 
Da ga suprotstavite Colemanu, ne treba mnogo razmišljati o tomu tko bi objektivno dobio taj duel. Radi se o natjecateljima iz različitih vremena koji jednostavno nemaju ništa zajedničko u svojim figurama. Robusnost, muskulatura i strahovita forma uvjerljivo bi prevagnuli u Ronnijevu korist.
 
Ali siguran sam da bi i dalje sve oči bile na Schwarzennegeru.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar.
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO