Košarica Narudžba

Breon vs Bumstead...ili?

09.09.2018
Luka Kuhar
Klasičari na Olympiji slove kao iznimno popularna kategorija. Oku ugodne figure, dobra forma, karizmatični natjecatelji i nešto popularnih imena dobar su recept za uspjeh.

 Breon Ansley nije slučajni prvak iako nije sav hype bio usmjeren u njega prije osvajanja titule. Lijep flow figure, fantastična leda, vješt pozing i uzak struk pomogli su mu da odjednom postane prvo ime u klasiku. Nije imao lak zadatak, no odradio ga je sa stilom i u napetoj završnici nadjačao Bumsteada. Upravo su leđa tu dosta pomogla, a njima se poslužio i u osvajanju Arnold Classica.

 
Put do vrha Ansley je isprva popločao osrednjim rezultatima u bodybuilding. Možda je čak i blago kada to kažem. Znao je finiširati svoje izlaske i daleko van top 10 natjecatelja, pa ga tako na New York Pro listi iz 2014-te možete pronaći na 16-om mjestu. Njegova figura nije baš zadovoljavala gabarite profesionalnog bodybuildinga u open kategoriji, tj. nije stasao u konkurentnog natjecatelja. Naglašavam, ovo nikako nije podbadanje na njegov račun, ili bilo kakvo stvaranje dojma da se radi o lošem natjecatelju. Trebalo mu je pružiti okvir u kojem može optimalno isklesati figuru, zbog cega je procvao baš u klasiku.
 
2016. na Mr. Olympia natjecanju upada među najboljih pet, ali izvan top 3 - što znači (pazite sad matemat''ke), da je bio četvrti. Drvena medalja učinila ga je vrijednim spomena, no, ruku na srce, nisu se baš ljudi natjecali u hvaljenju Ansleya i proklamiranju idućeg sigurnog Olympia šampiona. Naravno da se spominjao u čitavoj priči, no većinu "vrhnja" pobere vodeći trio.
 
Nakon što je iduće godine u New Yorku privukao puno pažnje osvajajući titulu, brzo se pronašao protagonistom u mnogim predvidanjima mogućeg prvaka. Dodatno izbrušena figura impresionirala je kritičare i konkurente - pokazat će se - vrlo opravdano. Ne bi bilo neispravno reći da je od te pobjede, pa sve do sada, svrstan medu najspominjanije u klasiku. S obzirom da brzo postaje prvak na Olympiji - nije bez vraga tako!
 
 
Cbum, Chris Bumstead, pojavio se u seriji objava na društvenim mrežama i odjednom postao stvarnost svoje kategorije. Tzv. "Big Ramy" efekt. Odjednom se iz fotografija i priča "pretvorio" u glavnog lika na relevantnim pozornicama. Dapače, postao je toliko bitan za klasik da je Dave Palumbo praktički navijao za njega nakon prvog djela natjecanja u Vegasu. Nije bio usamljen, salve pozitivnih komentara i oduševljenja dominirale su gledateljstvom.
 
Bumsteadov izgled izrazito podsjeća na sve ono što mnogi teško pronalaze kod "modernih bodybuildera". Bolje rečeno, njegove su linije ugodan podsjetnik na minula vremena - Casablanca nakon "Brzih i žestokih". Dodajte tomu "modernu" spremnost i eto recepta da Chris Bumstead osvoji naklonost čitave vojske fanova, ali i sudaca. Došao je sve do drugog mjesta, a nemalo pratitelja željeznog sporta mislilo je da će na kraju osvojiti zlato. Da je tomu bilo tako, siguran sam da bi se malo tko žalio.
 
Međutim, prije no što proglasimo ovo natjecanje bitkom dvojice - sjetimo se da ovako mlada kategorija zaista ostavlja mnogo prostora za neočekivane rezultate i "padobrance" s dobrim šansama za hvale vrijedan finiš. Jedan od iskusnijih - Arash Rahbar, tvrdi da ima dobre šanse u borbi za titulu, a rezultati koje je dosad ostvario nikako ga ne demantiraju. Gledajući proporcije, nije to taj isti ideal - no što manjka u linijama - Rahbar može nadoknaditi detaljima.
 
Wesley Vissers, taj novi "Golden Boy" ulazi u natjecanje s popriličnom dozom fame oko sebe. Arnoldovske linije i krupna muskulatura oku su vrlo zanimljiv duo. Spretnost u pozingu jedan je od njegovih većih aduta i mišljenja sam da, ako ne zabrlja posao glede forme, Vissers zapravo ima šansu iznenaditi iskusnije natjecatelje u svojoj kategoriji.
 
Kao osobni izbor za kvalitetnog natjecatelja u klasiku - spomenut ću Davida Hoffmana čija me figura iznova impresionira u još jednoj kategoriji. Počevši svoje putovanje u ozbiljni bodybuilding kao natjecatelj u istoimenoj kategoriji, sada se svrstao u klasičare i to mu jako, jako dobro stoji. Pogodi li izdanje, dode li pun i "svjež", garantiram da ima adute za impresioniranje publike i zarađivanje bodova kod sudaca. Možda još nije toliko razvikan kao neki u svojoj kategoriji, ali prava bi šteta bila ne spomenuti jednu od istinskih "old school" figura na pozornici.
 
Na kraju krajeva, ovdje ima more natjecatelja. Skoro pa i nije samo figura govora u pitanju. Mislim da se još uvijek formira smjer kategorije, tj. s vremenom će se pročistiti dobar dio "downsized bodybuildera" i nezgrapnih physique natjecatelja. Biti klasičar zaista je nezavidna pozicija na ovoj natjecateljskoj razini jer - kamo god se okrenuli - ima kvalitetnih i opasnih konkurenata. Nije to čudno, radi se o Olympiji. Više želim ukazati na činjenicu da od prvog do zadnje line-upa, možete pronaći natjecatelje koji impresioniraju!
 
Očekuje li nas duel dvojca iz naslova, ili se priča okreće nekom novom poglavlju? Klasik će u Vegasu sigurno biti među najzanimljivijim kategorijama za gledanje!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO