Košarica Narudžba

IMA LI KARIZME

12.08.2015
Luka Kuhar
Današnji bodybuilding razvikaniji je no ikada. Sponzori su tu, natjecatelja je mnogo, ulozi su veći, natjecatelji krupniji, no ima li karizme? Je li ona izumrla kada su ikone poput Arnolda i Platza napustile bodybuilding ili je ona još tu?

Toliko smo puta slušali o Arnoldu kao bodybuilderu, pa ipak, kroz čitavu natjecateljsku karijeru pripisivala mu se jedna osobina kao ključan atribut. Više od ogromnih bicepsa i masivnih prsnih mišića. Schwarzenegger je osvajao karizmom i onda kada fizički nije bio najbolja verzija sebe samoga. Arnold is numero uno, poznata je krilatica njegova doba, a aura nepobjedivosti kojom je zračio čini ga najupečatljivijim natjecateljem svih vremena.

Ta karizma, taj ljudski magnetizam kod njega je gotovo postao zaštitni znak, možda ga je mogao brendirati. Baš kao i Tom Platz, zlatni dečko bodybuildinga koji je osim najboljih nogu u sportu imao jednu od najboljih veza s publikom ikada. Dovoljno je pogledati njegove pozinge i poslušati reakcije publike. Svi ti uzvici i pljesak, a nije morao mahati rukama, saviti šaku oko uha ili zatražiti entuzijazam od auditorija.

Ima li toga i dan danas? Tko danas izaziva sveopće oduševljenje publike i nosi težinu lidera branše? Imamo li takvu personu? Odgovor je po meni jasan - nemamo! Ne zato što nema karizmatičnih ljudi, upravo suprotno, danas ih ima mnogo!

Iz najvišeg ešalona profesionalaca to je sigurno Kai Greene. Motivator i vrhunski natjecatelj oko sebe okuplja milijune fanova i smatran je za jednog od najboljih bildera svih vremena. Osebujna karaktera, jedinstvena pozinga, zanimljvih monologa i sveukupno možda najintrigantnije osobnosti, Predator iz New Yorka uvijek je na dobroj nozi s publikom. No ipak, uvijek me grize činjenica kako bi to sve samo idiličnije bilo u njegovom slučaju da nije bilo one nesretne romantike s agrumima.

Phil Heath to recimo nije. Iako je najbolji bodybuilder današnjice i vrlo ponosit čovjek, Phil je pomalo arogantan i forsira cool stav koji se baš i ne čini da zapravo ima. Ne želi biti kao Kai Greene, svadi se s Arnoldom i ima svoj put. To je odlično za njega kao čovjeka, ali u bodybuildingu ga ne stavlja u poziciju lidera. Više je nepobjedivo čudo nego voljeni kralj svoje domene.

Pogledajte jednog Caluma Von Mogera, Joey Swoll-a, Jeffa Seida, Hodgetwinse, Marca Loblinera, Richa Pianu i ostalu super poznatu bildersku družinu koja možda nema najbolje rezultate na bini ili čak pro card, ali karizme im ne nedostaje, privlače i okupljaju odrđene skupine ljudi oko sebe i stvaraju nove fanove našeg sporta na svoj način.

Bodybuilding je prerastao mogućnosti da se u potpunosti zaludi jednom osobom. Čak je i megasenzacija Big Ramyja brzo izgubila silu trenutka i pretvorila se u nešto sasvim normalno. Današnjem izdanju željeznog sporta ne nedostaje karizmatika niti karizme kao takve, samo je toliko narastao da je treba u većim količinama i u više izdanja kako bi ga učinili svima dostupnima i razumljivima.

Danas nitko nije broj jedan, već je to more jednakih koji žele progurati ovaj sport još dalje nego ikada. A negdje malo iza, u sjeni, okružen svim svojim postignućima. Sve promatra omiljeni austrijski sin bodybuildinga sa širokim smješkom i vjerojatno si još uvijek misli - Arnold is numero uno.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO