Košarica Narudžba

Marko Savolainen - Ruke za povijest

24.07.2016
Luka Kuhar
Tko je imao najbolje ruke u povijesti bodybuildinga? Kandidata je mnogo. Arnold i Oliva, Winklaar i Heath, Priest... lista bi imala mnogo kandidata. Ipak malo bi se tko sjetio izvrsnog predstavnika iz hladnih krajeva Finske.
Marko Savolainen. Onako stereotipizirajući prvo vas pogodi kao ime nekog skijaša ili vozača formule. Pa opet, sumnjam da bi finski Marko stao u formulu ili odradio uspješan slalom. Mislim da bi mu disciplina spust najbolje odgovarala - možda i bez skija. Čovjek nadimka Supermass neko je vrijeme bio prava pravcata senzacija bodybuildinga i to sa 20 "i kusur" godina.
 
Vraćamo se u devedesete ( ne bojte se, nećemo o nikakvim politikama i sličnim jadima balkanskih kava ) , odlazimo u Savolainenovu zemlju gdje se održavao Grand Prix. Točna je godina 97'. Vrijeme je to kada su grand prixevi bili uobičajena turneja za bodybuildere koji su se željeli dodatno eksponirati i staviti koji dolar viška u džep, pa nek se nađe za pripreme, nikad ne znaš kad će piletina poskupiti!
 
Za bilderske pojmove, Marko je bio balavac. Jedva da je zagazio u pro vode, nije ni blizu tridesetoj, a natječe se na visokoj razini. Ipak, nije izgledao kao neki zalutali tip kojeg ćete pokušati zaštititi rečenicom: "Odličan potencijal na kojem treba i dalje uporno raditi kako bi se realizirale sve mogućnosti". Nope, ništa takvo, Savolainen pored najboljih nije izgledao kao da promašuje sport ili ligu.
 
Ono čime je posebno impresionirao bile su ruke. Masivne, pune, kompletne od bicepsa do tricepsa, gotovo Winklaarovske. Nije čudno što se i dan danas zna naći na mnogim slikama koje uspoređuju tu mišićnu skupinu kod pojedinih bildera, pa čak i na listama za najbolje ruke svih vremena. Ako imate prilike, malo progooglajte ovog natjecatelja koji definitivno nije svakidašnja pojava,
 
Nažalost, Marko nije imao blistavu i ispunjenu karijeru. Bilo je tu bolesti i povreda, da bi na kraju morao nestati s pro scene i teško je prognozirati da će se ikada vratiti. Na spomenutom natjecanju bio je sedmi, a ako vam to ne zvuči kao dobar rezultat - evo kako je izgledao top 10.
 
 1 Kevin Levrone
 
 2 Chris Cormier
 
 3 Ronnie Coleman
 
 4 Nasser El Sonbaty
 
 5 Paul Dillett
 
 6 Vince Taylor
 
 7 Marko Savolainen
 
 8 Milos Sarcev
 
 9 Lee Priest
 
 10 Geir Borgan Paulsen
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO