Košarica Narudžba

Miloš Šarčev - Legendarni UM bodybuildinga

31.08.2020
Luka Kuhar
Mnogi od nas znaju nabrojati barem par desetaka profesionalnih bodybuildera, ali ne izazivaju svi jednaki respekt. Jedan od iznimnih, mudrih i najbolje znanih - sigurno je Miloš Šarčev!

Miloš Šarčev. Ako bodybuilding smatramo sportom u kojem uvelike dominiraju Amerikanci, pogotovo otkako je pro liga skočila po pitanju popularnosti, ovo vjerojatno nije ime koje očekujete pročitati. Doduše, možda ste ga u nekoj "stranoj" varijanti već čuli. Milo, Milous, Sarhchev, ima nekoliko kombiniranih mogućnosti

Bez obzira na to muči li se strani govornik s izgovorom imena i prezimena, njihov je nositelj neosporno jedan od najutjecajnijih bodybuildera svoje ere, no i svake koja je došla nakon. Kako je do toga došlo u slučaju bodybuildera koji u Ameriku pristiže iz prilično udaljene i strane Jugoslavije?

Nije slučajno. Miloš, naime, dolazi iz obitelji u kojoj se znanje respektiralo, a učenje i istraživanje poticalo. U njega se brzo usadila ljubav za istraživanjem, eksperimentiranjem, propitivanjem i zaključivanjem. Moglo bi se reći - za bodybuilding idealno jer ništa nije prihvatio ili usvojio bez razloga. Ako Miloš Šarčev stoji iza nečega, u bodybuildingu to obično ima vrlo dobar i razumljiv razlog.

Profesionalac prije svega...

Njegovu karijeru obilježio je neumoran sportski duh koji se čak i u njegovim natjecateljskim danima isticao fantastičnom praksom čestih izlazaka na binu. Tvrdio je Miloš da to nije ništa čudno. Profesionalni bodybuilder tako i treba činiti jer - to mu je posao. Izgledati dobro, trenirati ozbiljno, jesti pametno. Ako nešto koristi, koristiti odgovorno. 

Današnja natjecateljska praksa drugačija je. Bodybuilding se bitno razlikuje od vremena Arnolda, ali i Miloševih suvremenika, Wheelera i Kevina, no to inzistiranje na odličnosti kroz dugi vremenski period nekako je manje često. Možda zato što bodybuilderi imaju dojam da ih javnost vidi dovoljno preko mreža, pa manje idu na binu, možda zbog straha, možda zbog tko zna čega...

Miloš se time nije zamarao. Redovit na Olympia pozornici, parirao je možda i najjačoj bilderskoj konkurenciji uopće. Forme se nisu često promašivale, mišića nije manjkalo, a glad za titulama, svi su je imali. Bio je to put do slave i respekta - izgledati kao profesionalac!

Šarčev je svojim znanjem gradio impresivnu figuru. Široka ramena, separirane i masivne noge, odličan trbuh i elegantno popunjena prsa. Nije sve bilo savršeno; znalo se da bi plasmani bili višestruko bolji ako ruke poprate ostatak tijela. Rezultiralo je to zanimljivom životnom epizodom.

U sportu je prisutan i dan danas. Njegovo golemo iskustvo i veoma respektabilno znanje čine ga traženim trenerom i ekspertom pri komentiranju bilderskog sporta. Više o njemu pronađite u videu ispod:

  

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO