Košarica Narudžba

Što je Classic bodybuilding?

08.02.2016
Luka Kuhar
Classic Bodybuilding ili Classic Physique. Kako god zvali novu kategoriju na IFBB Pro i amateur sceni, već su se pojavila određena nagađanja o mogućim problemima oko natjecatelja i njihovog izgleda.

 Kada Vam netko spomene klasike bodybuildinga, vjerojatno ćete pomisliti na isto što i većina fanova ovog sporta. Lee Labrada, Frank Zane, Bob Paris, Dave Draper i ostatak super popularne ekipe davno minulih dana. Oni nam svima nekako predstavljaju onu "klasiku" koju smo zavoljeli i upoznali kroz praćenje bodybuildinga. Uski strukovi, široka ramena, razvijene, ali ne ogromne, noge...

 To su estetski faktori koji mnogima ostavljaju dojam klasične figure. Ipak, u kriterijima pišu visinsko-težinski kriteriji koji ne moraju nužno značiti da će netko tako izgledati. Ograničeni kilogrami na određenu visinu tu su kao dobar način suzbijanja pretjeranog gomilanja mase na nečiji frame, ali siguran sam da će biti natjecatelja kojima će to zapravo - škoditi!
 
 
Nečiji frame (odnosno okviran izgled krajnjih točaka figure), neće izgledati "klasično ni sa 80- ni sa 90 kilograma. Možda to njemu baš nikako ne stoji! Dovoljno je staviti dvije osobe jednu pored druge sa sličnim kilažama (pretpostavljajući da su utrenirane) i već ćete vidjeti kako im kilaža uopće ne uvjetuje "klasičan" ili bilo kakav drugi izgled, već im samo zabranjuje da odlutaju u visine troznamenkastih brojeva najkrupnijih bildera.
 
Građa i razvoj muskulature mogu se doimati klasično, ali ne moraju odgovarati točno određenom broju na vagi. Ako ćemo iz džepa vaditi primjere, Cedric McMillan bio bi jasan dokaz ove teze. Danas ga mnogi nazivaju modernim klasikom koji je na scenu vratio lijepe proporcije natjecatelja. On ne može u novu kategoriju jer je za nju premašio dozvoljen broj kilograma, ali i dalje izgleda klasično!
 
Ovo znači da sada ne treba očekivati veliki povratak zlatne ere bodybuildinga, niti da će odjednom svi izgledati kao stara teretanska škola. Zapamtimo da se radilo o nevjerojatnim genetskim primjercima sa iznimnom radnom etikom. Njihova su tijela s razlogom klasici.
 
Ono što sigurno možemo očekivati su slične figure među najboljima od Classic Physique natjecatelja. U svakoj kategoriji pri vrhu se skupe oni iznimni, kvalitetni pojedinci koji će zatim postavljati standarde ostatku čopora. Kamo sreće da nas snađe čitava divizija ljudi koji će svoj dio sporta pretvoriti u novu umjetnost!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO