Košarica Narudžba

VELIKI DUEL DEXTERA I BRANCHA 2015

09.03.2015
Luka Kuhar
Završio je Arnold Classic. Još jedno izdanje ovog prestižnog turnira službeno je iza nas, a drugoga dana odrađene su kategorije muškog bodybuildinga u open kategoriji te ženski bikini fitness. Istaknuli su se Kaltwasser i Jackson...

Prije svega dame, točnije velika pohvala za Ashley Kaltwasser koja je uvela red u kaotičnu kategoriju. Nije da nešto ne valja s bikini fitnessom, ali radi se o diviziji gdje je definitivno najmanje ponavljanja rezultata. Kaltwasser je tomu stala na kraj i u zadnje se vrijeme prikazuje kao ultimativna natjecateljica za bikini propozicije. Karizmatična, simpatična, zategnuta sa sve boljom prezentacijom na bini, obranila je ovu titulu na Arnoldu i dokazala dominaciju. Miss Bikini Olympia još uvijek je u uzlaznoj putanji.  Muški bodybuilding bio je vrlo zanimljiv! Malo tko je predvidio da ćemo se za dvije najsjajnije medalje nagledati duela veterana bodybuildinga. Dexter Jackson i Branch Warren pokazali su zube i između njih se vodila teška bitka.

Dexter je ovoga puta došao u malo drugačijem izdanju, oštar, ali ne onako brutalno kao prije, no kombinirao je to s vanrednom punoćom izgledajući kao Phil Heath u određenim tranzicijama među pozama. Vrhunska simetrija, zavidna estetika uklopili su se odlićno u pozing rutinu koja je sadržavala neke od klasičnih elemenata koje je tako dobro izvodio. Nekadašnji Mister Olympia dokazao je zašto je pripadnik bodybuilding aristokracije i pokazao da ga netko može nadjačati tek kad on to dopusti. Prime Time Dexter i dalje je stepenicu iznad mladih nada.

Na istoj stepenici, par centimetara niže, nalazi se The Warrior, Branch Warren koji je, malo je reći, zaprepastio! Tvrd koliko je to pojmljivo, vaskularan, definiran, u najboljem izdanju od 2011. zasjenio je konkurenciju na binu pogotovo u području nogu. Zadnja loža i kvadriceps bili su liga za sebe, a estetski neugodan natjecatelj ponovno se probio kroz salve kritika i umalo ukrao show Dexteru. Imao ga je u bočnim pozama, no linije su presudile. Nije mnogo ljudi mislilo da će Warren moći zadržati Comptonov nalet, ali eto, Warrior još uvijek ratuje s kritikama. Revitalizirao je gotovo zaboravljenu karijeru.

Here comes the...BOOM, čulo se tijekom pozinga Justina Comptona i nije bilo greške. Masivni, ogromni dječarac bio je ponajbolji predstavnik novog kova bodybuildera. Dva desetljeća mlađi od Dextera, Justin je sa samo 26 godina probio top 3 na Arnold Classicu u Columbusu. Jedini duo koji ga je zaustavio u osvajanju ovog natjecanja su bivši Mister Olympia i dvostruki osvajač Arnold Classica. Ostvareni rezultat ide mu u prilog i postavlja tezu da će spremni Compton biti spreman na sve što mu budućnost donosi. Imamo osjećaj da mu se mnogo dobrog sprema.

Tu već možemo govoriti o svojevrsnom padu u kvaliteti. Ostali natjecatelji pokazali su slabiju spremu od očekivane.

Cedric McMillan pretvara se u priču koja možda nikad ne doživi kraj koji zaslužuje. Sve je tu, od linija, mišića, pozinga do wow faktora. Samo što spremnost na pozornici izgleda kao da uvijek krivo zapamti datum i pojavi se neočekivano mekan. Tako je bilo i ovoga puta, a stanje se popravljalo kako je natjecanje odmicalo. Nažalost zadnji posedown događa se puno prekasno i sudci ga više ne mogu valjano vrednovati nakon što je bio osrednji čitav prejudging i dobar dio finala.

Centopani je bio velik, čak i tvrd, no dobro poznate mane onemogućile su ga u dolasku do mirne luke zvane top 3. Par dobrih ruku, tanja koža i nekoliko kvalitetnih poza nisu bili dovoljno da se simpatični Evan pregura preko reda do neke medalje. Sjetimo se kako je nekada opasno djelovao pored Wolfa i Brancha u prijašnjim godinama, a danas se čini gotovo klasu niže od njihove natjecateljske razine. Najgore je što znamo da Centopani može bolje, ali ovako rijetkim izlascima na binu svaki je promašaj skup korak. Ox mora ubaciti u višu brzinu.

Roelly Winklaar osvaja šesto mjesto. Čudovište iz Nizozemske dovelo je svoj freak faktor na binu i zaista je izgledao kao monstrum. Nažalost o natjecateljskoj spremi ni govora. Pod lošijim svjetlom, bez boje i sjaja prošao bi za off season bodybuildera. Znam da zvuči strogo, ali Roelly jednostavno nije bio spreman za ovo natjecanje, nimalo. Uz to djelovao je dekoncentrirano ne zadržavajući trbuh dovoljno u tranzicijama poza. Sve u svemu, Winklaar se mora skockati i pokazati formu koja ga je jednom odvela u Olympia top 10.

Od ostatka ekipe vrijedi spomenuti Petrovog rivala na amaterskom Arnoldu. Vitaly Fateev ulazi u top 10 i zarađuje pohvale prominentnih bodybuilding kritičara. Velik kao i ostatak line upa, ali nedovoljno zreo i pun u nekim pozama. Vitaly je odradio sve što je mogao i bilo je dovoljno da u ovom line-upu prođe kao dobra vijest. Na profesionalnom Arnoldu u Americi to je itekako velika stvar.

Idući tjedan, putuje se u Australiju na tamošnje inauguralno izdanje Arnold Classica. Pratite nas i dalje. We''ll be back!

Do Čitanja, Luka

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO