Košarica Narudžba

13 Olympia prvaka - dio 3.

03.03.2017
Luka Kuhar
U zadnjoj etapi Olympia prvaka imamo petoricu natjecatelja iz nedavne bilderske povijesti. Kao što vidite, nije se mnogo ljudi kitilo tom prestižnom titulom, a sada navodimo recentne šampione bodybuildinga...

 9. Dorian Yates - Nakon što je Lee Haney završio doba one hit wondera i zalupio vrata konkurenciji čak osam puta, pojavio se Britanac zvan "Shadow". Nije to bio tipičan razvikani bodybuilder željan pažnje i prestiža. Radilo se o mladiću problematične prošlosti čiji su razlozi za bavljenje utezima bili osobni i duboki, nasuprot mnogo ispraznijim željama nekih drugih natjecatelja. Brutalna figura sportu je ucrtala novu trasu i bodybuilding nakon Yatesa gotovo da možemo zvati drugim sportom. Granitna tvrdoća i golema količina mišića bili su dovoljni da Doriana na vrh postave čak šest puta.

 10. Ronnie Coleman -  Da se doba one hit wondera neće vratiti skoro potvrđuje i ovaj čovjek. Ron Coleman, the big nasty, the GOAT kako ga mnogi zovu, najveće je čudovište koje je svoje ruke moglo položiti na prestižni Sandow trofej. Nitko nije mislio da će momak koji je na svojoj prvoj Olympiji ostao bez usporedbe i tako završio uvjerljivo zadnji, biti taj koji će izjednačiti Haneyjev rekord i ostati tek par bodova udaljen od osvajanja i devete titule. Nju nažalost nikada nije vidio, ali i bez nje upisao se u anale sporta kao vjerojatno najkonkurentiji Olympia šampion za svako vrijeme. Njegovo najbolje po mnogima je - još uvijek najbolje od bodybuildinga.
 
11. Jay Cutler - Da se Ronnieja neće moći nadvladati dok god on ne tako ne kaže mislili su mnogi u početnim godinama novog nam stoljeća. Jedan se konkurent pobunio protiv tog stava pa izgradio karijeru na rušenju osmerostrukog Olympije. Imao je u tom poduhvatu toliko neuspješnih pokušaja da se i sam zapitao ima li smisla napadati naizgled nesavladivog protivnika, no te čarobne 2006te godine Jay Cutler slavodobitno je podigao ruke u zrak čuvši da je upravo on postao najbolji bodybuilder na svijetu. Bitka s Colemanom toliko ga je umorila da nije mogao ponoviti njegov rekord, ali uz mnogo rada Sandow trofej pripao mu je ukupno četiri puta.
 
12. Dexter Jackson - Najveći šok za Cutlera došao je u liku omalenog, skladnog Dextera Jacksona. Impresivan natjecatelj čija se karijera gradila desetljećima Olympiju je uspio ukrasti na godinu dana i u doba mase vratiti estetiku i sklad na velika vrata. Malo je tko vjerovao da će ikada više bodybuilder naoko dostižne kilaže osvojiti najveće bildersko natjecanje, međutim Dexter se potrudio da bude drugačije. Trebalo je sve što je imao, toliko je i dao. Već iduće godine okliznuo se u polju forme kada je pokušavao malo nadograditi vlastitu masu. Rezultat je bio brzk gubljenje teško dobivene titule.
 
13. Phil Heath - Trenutni Mr Olympia nije tu od jučer, iako mi koji pratimo bodybuilding imamo dojam da je tek nedavno osvojio svoju prvu titulu. Danas ih ima već šest, kao i veliki Dorian Yates. Planira ih uzeti čak deset što je dosad nezabilježen rekord u svijetu mišića. Može li to napraviti? Teško je to zamisliti, ali nije lako osporavati čovjeka čiji 3D mišići već dugi niz godina drže konkurenciju na sigurnoj udaljenosti od rastućih novčanih nagrada i prestižnih Sandow trofeja.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO