Košarica Narudžba

Blessing Awodibu

14.05.2021
Luka Kuhar
S obzirom na rezultate nedavno održanog bodybuilding natjecanja, konačno se možemo preciznije osvrnuti na temu, odnosno ime iz naslova.

Moram biti sasvim iskren, ako nešto ne volim u ovom sportu, ali i u bilo kojem drugom zapravo, onda je to „drama“. Nekako si mislim da je ona najjeftinija ulaznica u neki prostor, a kao proizvod ističe se najnižom kvalitetom. U narodu se često kaže „tresla se brda, rodio se miš“, što je u dramatičnim zapletima ove vrste prečesto, ako ne i ekskluzivno slučaj.

Zato uopće nismo objavljivali ništa vezano uz brojna prepucavanja natjecatelja iz naslova s drugim ljudima iz branše jer eto, oprostite mi na tome (meni je žao ako vi drugačije osjećate), stvarno smatram smiješnim pratiti podbadanja navodno odraslih ljudi po internetu. 

 Blessing vam je možda poznat iz različitih smiješnih videa i skečeva koji su čak znali postati viralni pa obilaziti bespuća interneta kao humoristične uspješnice. Rado ću ustvrditi da su poneki i meni znali izmamiti osmijeh na lice te su kao originalan i duhovit proizvod išli autoru na čast.

Bilo je to uspješno baš zato što se smatralo simpatičnim.

Za one koji ovaj sport prate malo ozbiljnije te u njemu na ovaj ili onaj način sudjeluju dulji niz godina, Blessing će zazvoniti i na natjecateljskoj razini. Moramo se vratiti pa sad skoro već i desetljeće unazad (ali ne baš tako puno) i eto nas u Santa Susanni gdje na prvenstvu Europe hrvatski predstavnik Marko Barić postaje europski prvak u bodybuildingu kao junior. Taj je rezultat ostvario na bini sa Blessingom.

 Već se tada vidjelo da neobično građeni natjecatelj podjednako obiluje vrlinama i manama (naravno, ovdje govorimo striktno fizički). U bočnim pozama djelovao je dosta gusto i zbijeno, vrlo izrađenog bicepsa te površinom pozamašne noge. S druge strane, kada se govorilo o pozama gdje se figura širi, njegovi su ga dugi udovi znali koštati i razotkriti kao nekoga kome nedostaje još malo mesa da nadjača konkurenciju. Ovu opasku valja zapamtiti za dalje.

Kako godine prolaze, Awodibu se probija u profesionalne krugove, već dobro poznat javnosti zbog prije spomenutih zezancija i videa. Kako se počelo bližiti vrijeme njegovog debija u IFBB pro ligi, tako smo mogli nanjušiti i nešto želje za dodatnim „stavljanjem na kartu“ svoga imena i važnosti. Doduše, ovo je profesionalni bodybuilding u kojem je najbitniji šou onaj kojeg priredite na samoj pozornici. Nećemo se praviti da prepoznatljivost ne znači baš ništa, ali šarenilo teatra društvenih mreža i neće biti neki uteg na vagi natjecateljskog uspjeha. 

Kao što smo natuknuli u početku, nećemo ići u potankosti i puninu dosade sitnih prepucavanja, ali sa zadovoljstvom možemo reći da je glede istih točku na „i“ stavilo baš natjecanje. Bolje rečeno, postavimo situaciju ovako. Blessing je mnogo lajao i dosta režao, stoga se s pravom čekalo vidjeti zvjerku koja ispušta sve te zvukove te kako će joj pristajati bina. 

Konačno se dogodilo. Došao je na Indy Pro 2021 u line up koji možda nije obilovao najpoznatijim i najkvalitetnijim bilderima današnjice, ali mogao mu je, i jest, zadati poprilično posla.

Nije prošao loše, dapače, svoj debi može smatrati uspjehom osvajajući brončanu medalju na ovom natjecanju. Zlatom se okitio Justin Rodriguez, a srebro mu pred nosom odnio Mohammed El Emam. I tu moramo napomenuti kako se nije baš radilo o nekoj realnoj opasnosti od njegova mogućeg ulaska u top dva. On je tu više igrao ulogu simboličnog vratara koji nikoga ne želi puštati ispred sebe, ali nema baš šanse protiv najbolje dvojice.

Za Justina Rodrigueza ovo je bio dobar šou gdje je baš poradi nedostatka najviše bilderske klase još jednom potvrdio da se kvalitetom bitno odmiče od svih onih gladnih, a relativno nedokazanih. Širokih ramena, ugodnih linija i ozbiljne forme ovo je natjecanje osvojio najboljim paketom kojeg je Indy pro 2021 vidio.

Blessing bez obzira na osjetan napredak svoju figuru još uvijek može sablasno približiti onoj opaski koju sam prije nekoliko paragrafa apostrofirao kao vrijednu pamćenja. 

Za pojmove bodybuildinga, pogotovo modernog bodybuildinga, Blessing je u nezgodnoj situaciji. S jedne strane, kad pogledate taj prednji dupli biceps nije teško govoriti o oku ugodnim linijama. Sami bicepsi Arnoldovski su frapantni, a može se reći da ga krasi dobra silueta. No problem ostaje isti. Toj silueti svejedno nedostaje nešto materijala kojim bi popunila svoje relativno "mišićno siromaštvo" kada se počne širiti. Nešto nam ova situacija govori o stanju bodybuildinga danas kada takva, ne baš prekrasna figura, uživa određeni respekt zbog „estetike“, ali sve to pada u vodu jer "mase još treba tovariti."

Svatko je kralj vlastitog Instagram profila i neprikosnoveni vladar uređenih fotografija, no opet, treba se oduprijeti onoj „what you see is there all it is“ navici. Tako su mnogi shvatili i precizno dijagnosticirali kako Awodibu baš ne uživa (uvijek) pokazivati noge. Nešto što se nama koji ga znamo još od cca 2013. dobro urezalo u pamćenje. 

Ovo je u svakom slučaju bio vrlo dobar razvoj za Blessinga i bodybuilding. Sport, a pogotovo njegovi novi fanovi konačno su mogli komparirati probitačnost figure s probitačnošću persone na društvenim mrežama. A Blessing je od sudaca dobio potvrdu kvalitete, ali i vrlo jasnu napomenu o nužnosti velikog napretka ako poželi stavljati titule u kontekst sa samim sobom. 

Kada sam govorio o Arnoldu, rekao sam da u bodybuildingu postoji rupa veličine Schwarzeneggera, odnosno praznina dimenzija karizme. Dečki poput Blessinga znaju biti atraktivno lajavi kada gledamo šire mase usputnih fanova, ali stvarnu moć uvijek će morati pokazati na pozornici. Ostaje nam za vidjeti kako će se u narednim tjednima razvijati priča oko Awodibua.

Hoće li malo smanjiti režanje, a pojačati natjecateljska izdanja ili možda u potpunosti zanemariti ozbiljan napredak figure pa na kraju ispasti lajućom pudlicom? Bilo kako bilo, čovjek se prometnuo u poznato bildersko ime. Hajde da vidimo kakvu ćemo karijeru vezati uz njega.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO