Košarica Narudžba

Bob Paris

22.12.2015
Luka Kuhar
Bodybuilding je oduvijek težio izvrsnim mišićima izvanrednih proporcija. Nije lako uskladiti masu, simetriju, formu i pozing koji će to sve naglasiti. Ipak, davno se natjecao jedan bodybuilder koji je po mnogima odlično objedinio sve

...sve zadane faktore

2006te godine Flex magazin proglasio je upravo Boba Parisa najvećim estetom bodybuildinga. Nije slučajno da se baš u to doba tražio faktor mitske estetike jer činilo se da će zauvijek napustiti naš sport. Nije to bilo tako davno i mnogi od Vas prisjećaju se tih dana kada su pozornicom vladali Coleman, Cutler, Ruhl, Gunter i ostalo društvo gigantskih bodybuildera uz svega par iznimaka. Estetika je tad bila suvozač, a masa je jurcala naprijed.

Bob Paris bio je svojevrstan povratak korijenskim vrijednostima bodybuildinga. Odnosno paketu koji se ponosi ravnotežom svojih aduta, umjesto naglašenom prevlašću jednog - mišićne mase. Da se danas natječe i pokušava uloviti bika za rogove po sadašnjim kriterijima, Bob bi trebao biti mnogo veći bodybuilder, ali mišljenja sam da bi to uvelike uništilo čar njegove figure.

Da stvar bude zanimljivija, Paris nikada nije osvojio Sandow trofej niti zašao u top 6 na Mr. Olympia natjecanju. Pojavio se na njemu nekoliko puta, ali značajan uspjeh nije ostvario u vidu najprestižnijih pozicija. Izmicale su mu godinu za godinom iako mu je odličnost u sportu već opjevana.

Ne samo da nije uzeo Olympiju, već niti jedno Pro league natjecanje. Uvijek je bio dobar, često među favoritima, ali eto, sama pobjeda među profesionalcima nije mu bila suđena. Po mnogima, mogao je imati koji pehar više u vitrini, no svejedno ostaje u povijesti kao jedan od velikana bodybuildinga, što nije baš tako lak posao.

Ono što ga čini posebnim nije nužno njegova kvaliteta na bini. Bob Paris možda nije bio bodybuilder omiljen sucima, ali je to svakako bio gledateljstvu i fanovima sporta. Pogledate li njegovu figuru, tu nema čudovišnosti i odbojnih mišićnih skupina koje umjesto utrenirano izgledaju deformirano. Nije osvajao natjecanja, no fanove je imao bez ikakvih poteškoća tako da ogroman respekt uživa i danas, desetljećima nakon kraja karijere. Pokazao je da bodybuilding nije shvatio samo kao sport, već kao i životni stil čijim je rezultatom pridobio mnogo pažnje.

Danas bi njegova figura opet mogla biti nešto što bodybuilding polako, ali sigurno pronalazi kao vrijednost putem nove kategorije. Bildanje neće ostati rezervirano za one koji žele pomaknuti granice zamislivog, već se ponovno daje i onima koji bi očuvali granice estetskog.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO