Košarica Narudžba

BODYBUILDING (NI)JE SPORT?

04.10.2020
Luka Kuhar
Pitanje koje se puno puta postavilo. Bodybuilding, za kojeg kažu da je toliko toga - od životnog stila do "živog kiparstva" - je li on u svemu tome..sport?

Raspravu o bodybuildingu i njegovim sportskim, odnosno nesportskim elementima već smo mnogo puta započeli i čuli. Jednostavna je to tema koju uz malo čiste percepcije i uz manjak predrasuda možemo lako istjerati na čistinu.

Bodybuilding, pogotovo kod nas, strukturiran je kao i većina drugi sportova. Postoje treneri, bilderski klubovi i sami sportaši, a oni se preko saveza prijavljuju na različita bodybuilding natjecanja.

Sama struktura ima smisla i već smo ju toliko puta čuli u različitim sportovima, no oko bodybuildinga pitanja se postavljaju na drugim mjestima.

Pozornica. Nije li bildersko natjecanje zapravo tek varijacija na temu izbora za neku misicu? Ne zove li se ono često i izbor za mistera (Mr. Universe, Mr. Olympia, Mr. America)? Okej, nema tu baš mistera simpatičnosti, iako će mnogi reći da nagrada za favorita publike predstavlja baš to, i zašto bi to onda bio sport?

Situacija za bodybuilding ne postaje lakša ni kada brojne sportske faktore uvedemo u jednadžbu. Ne zabijaju se golovi, ne postižu zgodici, ne istrčava se ništa u sekundama, ne baca se ništa u metrima, protivnika ne možete nokautirati niti postoji ploča na kojoj se tijekom odmjeravanja snaga vidi rezultat.

Najviše zbunjenosti prizovemo u um kada se dosjetimo da na bilderskom natjecanju uopće nema ničega što bodybuilder radi na jednom svom tipičnom treningu.

Čekaj...je ili nije?

I to je možda najveća razlika od ostalih sportova. Nogometaši na svojim treninzima uvježbavaju slobodne udarce, košarkaši ubacuju loptu u koš, a i boksači spariraju. Bodybuilderi dižu utege, a utega na bini nema.

O čemu se onda radi? Zašto bi onda bodybuilding s obzirom na sve navedeno ipak bio sport i kako ga trebamo i/ili možemo promatrati na širokom spektru ostalih sportova?

Mora li svatko htjeti biti Ronnie Coleman i nije li povijest najvećih bilderskih natjecanja više revijalna nego sportska? Upravo ćemo tu temu dotaknuti u ovom našem videu.

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO