Košarica Narudžba

Classic - nostalgija ili novi hit?

12.11.2015
Luka Kuhar
U moderno doba bodybuildinga imate dvije struje. Onu koja voli čudovišta i onu koja žaluje za starom školom. Jedni obožavaju Ramyja, Wolfa, Kaija, Phila - drugi se prisjećaju Zanea, Arnolda i Sergia Olive. Bodybuilding ili Classic Physique?
S uvođenjem spomenute nove kategorije napravljena je velika usluga svima koji žele gledati figure koje su nekada bile standard profesionalnog bodybuildinga. Tijela su to znatno privrženija pravilnom omjeru struka i ramena no kilaže i centimetraže. Šmek minulih vremena dobro se osjeti!
 
Ova kategorija zapravo je svojevrstan odgovor na brojne kritike koje je bodybuilding dobio kao moderan sport. Napuhani trbusi, narušena simetrija, neprilagođene proporcije i sve ostalo što ljudskom oku ne pada baš najlakše. Iskreno, dobro da je tako. Bodybuilding uvijek ide naprijed i treba gurati granice mogućeg, dostižnog. Problem je kada gura krive granice i zastrani u nešto ružno i besmisleno. Dennis Wolf i Big Ramy jesu ogromni ljudi, ali nisu se istaknuli napuhanim trbusima i nikakvom simetrijom, s druge strane imate Warrena, Englisha, Mo Bannouta i ostale čije su strukture same po sebi daleko od bajnih, a guranje granica samo ih narušava.
 
Bodybuilding nikada nije htio niti trebao postati prgava prislila tijela da pod svaku cijenu raste i buja. To je samo jedan faktor koji je u sportu bitan, a kada radi te veličine žrtvujete baš sve ostalo ili većinu onoga što bi Vas činilo oku prihvatljivijim, stvarate jednako ružnu sliku o sportu kao takvom.
 
Classic Physique tako neće biti samo nostalgični krik za duljim gaćama i manjim strukovima, već ozbiljna kategorija koja će u sebi nositi predstavnike simetrije i estetike. Naravno da će se i tamo zalomiti nekoliko genetski ne baš divnih ljudi, ali inzistiranje je na nekim drugim kriterijima Van brutalne muskulature.
 
Bodybuilding tako ne izumire kako kažu oni koji podupiru moderne natjecatelje, već samo pruža širi raspon svojih verzija i kategorija. Oni koji uživaju u bodybuildingu kakvog danas možemo gledati i dalje će to moći, sada će samo i oni malo zaljubljeniji u klasične figure imati svoje mjesto pod suncem.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO