Košarica Narudžba

Classic Physique - opomena bodybuildingu!

08.06.2016
Luka Kuhar
Nova kategorija sve je popularnija iz natjecanja u natjecanje. "Fizikovci" koji puno papaju s radošću su je dočekali, bilderi kojima je muka jesti također su tamo rado zašli. Konačan izgled?
Prozivke skladnih, mišićavih figura koje dobro prolaze na svakoj fronti.
 
Za početak postavimo pitanje. Da li je Classic Bodybuilding (oprostit ćete mi što neću pisati physique), opomena bodybuildingu zbog smjera u kojem je krenuo, ili podsjetnik na početke iz kojih je došao?
 
Vjerojatno oboje. Jer ako pogledate prvih 2-3 desetljeća bodybuildinga, natjecatelji su napredovali iz godine u godinu, no uglavnom u području forme, pozinga i gustoće mišićnog tkiva nadograđenog na figuru. Sve do srednjih-kasnih devedesetih, bodybuilderi kao cjelina nisu značajno odmicali kilažom od svojih predaka. Naravno da je bilo povremenih čudovišta, no tek su kasnije ona postala pravilom, a ne iznimkom koja bi ga potvrdila.
 
Mnogi tu rado i spremno prstom upiru u Yatesa, no što je čovjek drugo mogao? Pogledate li Doriana i raščlanite ga na proste faktore - nije to neka bogom dana građa u smislu ljepote i estetike. Daleko od toga da govorimo o ružnoj konstituciji, no mislim da nećemo omašiti ako zaključimo da se radi o robusnom tijelu koje bi više predstavljalo stijenu nego skulpturu - pogotovo napredujući kroz karijeru. Dorian je također kao svoj imperativ imao napredak u formi, a kada bi uz istu došla i veća masa, kako to ne bi prigrlio? Naposljetku, radi se samo o dodatnoj prednosti nad konkurencijom. Problem je nastao kada je vrag odnio šalu.
 
Dorian je mnoge držao na pristojnoj udaljenosti od Sandowa, ali malo tko je zapravo očekivao šampiona kojeg je njegova era dobila kao nasljednika. Ronnie Coleman zabio je finalni čavao u lijes klasičnog prikaza bodybuildera. Kada bi se htjeli našaliti, mogli bi reći da je svoju besplatnu članarinu u Metroflexu skupo naplatio čitavom bodybuildingu! Ronnijeva forma prvih nekoliko godina bila je stvar perverzije na toliku masu. Toliko dominantan šampion natjerao je Shawna Raya da u jednom videu kaže kako on ide po još jedan plasman u top 5 jer tako i tako zna da će teško itko zaprijetiti Colemanu. A kada to kaže netko Rayeve reputacije i figure, znate da više nema zezancije.
 
Colemanu je za vratom puhao Jay Cutler. Plavokosa uzdanica farmerskoga kraja nije se dala zastrašiti gigantskom pojavom Colemana i gurala je u istom smjeru. Jay je htio srušiti Colemana zaigravši njegovu igru veličine. Dugo je vremena bivao potučen, poražen, nekada čak i zblamiran od strane Ronnieja. Ono što je doduše postao njihov personalni duel, pokazalo se kao problem bodybuildingu. Malo je tko mogao parirati takvom izgledu - i što je još važnije - malo je tko mogao nabaciti toliko mase na sebe i ne izgledati doslovno ružno! Čak su i figure spomenutog dvojca već počela postavljati neka nova pitanja u sferi bodybuildinga. Je li moguće "previše" mišića? Kada je dosta? Da li zalazimo u mračnu eru bodybuildinga. Po nekima, razdoblje od 2003-2007 slovi za tamno doba našeg sporta, a nije nemoguće vidjeti zašto.
 
Od tada pa nadalje raste broj upozorenja bodybuildingu kao sportu iz vlastitih redova. Moramo pripaziti da iz kurioziteta ne postanemo cirkuski freak show - glasila je neka generalna poruka ovog desetljeća. Sport koji ima cilj superiornog razvitka figure mora pokušati ne razvaliti istu do granica gledljivosti.
 
I eto onda nove divizije koja u Europi već duže vrijeme postoji. Nekada su joj se Ameri smijali kao "mršavom bodybuildingu", no eto im ga na u pro krugovima. Mršavi bodybuilding odgovor je na njihovu masivnu produkciju napuhanih trbuha i grotesknih figura. Postao je toliko popularan da je zapravo obavezan kao korektiv bodybuilding open kategoriji.
 
Ono što ćemo uskoro doznati je hoće li classic nadjačati modern? Odnosno hoće li classic zaustaviti vrijeme u vidu proporcija i nastaviti unapređivati formu. Vidljiv je i trend u samom open bodybuildingu gdje sve više pažnje dobivaju skladnije figure. Tko zna, možda je "mršavi bodybuilding" cjepivo protiv "debelog opena"
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO