Košarica Narudžba

Crtice s državnog

23.04.2017
Završilo je i 20. jubilarno državno prvenstvo u bodybuildingu 2017. godine. U West Gate shopping centru okupio se popriličan broj natjecatelja, ali i nemal broj fanova željeznog sporta kako bi upriličili ovaj važan događaj.

Prije svega, želim spomenuti samu organizaciju iza koje stoji Krunoslav Komesarović, čovjek koji često stoji iza važnijih događanja u domaćem bodybuildingu. Već mi je i prošle godine bilo jasno da je odabir ove lokacije dobar potez za same natjecatelje, ali i proces vođenja natjecanja. Ove godine podiglo se na još višu razinu, stvari su išle doslovno kao na pokretnoj traci, bez zadrške i savršenim tempom naprijed. Što se organizatorske strane tiče, zaista nemam prigovora; dapače, treba pohvaliti onda kada se ukaže prilika – sada svakako je.
 

Došao sam u svojstvu trenera i pomagača svojem klubu FK Play iz Požege te, naravno, pomoći dugogodišnjem prijatelju i natjecatelju Kristijanu Matkoviću. Nisam odgledao sve kategorije, nisam stigao sve vidjeti i biti ispred bine; dapače, više vremena proveo sam iza, tako da se unaprijed ispričavam ako se netko ne pronađe u narednim redovima jer eto, nekako nije bilo moguće da vidim baš sve. Ipak će ovo biti crtice s natjecanja.
 

Još samo jedna stvar prije prvih riječi o natjecateljiima; znajući da se uvijek dogodi zbrka oko zagrijavanja pred binu, donio sam na korištenje svim natjecateljima utege, oprugu i bučice za lakše upumpavanje pred binu. Vucarao sam tih tridesetak kila u koferu po West Gateu i drago mi je da su se dobro iskoristili. Međutim, netko mi je maznuo jednu ploču od pet kila. Tko god da jesi, nadam se da te iznimno usrećila i da ti stvarno treba. Neka to bude ploča tvog života! Sunce ti je...
 

Kad sam to izbacio iz sebe, možemo nastaviti po uobičajenom rasporedu.
 

U kategoriji juniora do 75 kilograma, najviše pažnje zaokupili su mi dvojica natjecatelja, Karlo Vajzer i Davor Vukadin. Očito ne samo meni – dečki su si zaradili prvo i drugo mjesto na državnom. Karlo me neugodno iznenadio kada sam ga vidio prije nekoliko tjedana u Požegi. Činilo mi se kao da nije napredovao i da je možda bolje da se vrati promišljanju figure natrag za crtaću ploču. Srećom po njega, uozbiljio se na vrijeme i osjetno popravio situaciju. Uz odličan pozing osigurao si je srebro, ali mislim da to nije najbolje što on može pružiti. Jedan kvalitetan cjelogodišnji rad na tijelu, od njega može napraviti internacionalno dobrog juniora. Stvarno vjerujem da Karlo može biti odličan – još bolji no sad, a već i ovakav Vajzer vrlo je konkurentan.

Ispred njega našao se Davor Vukadin, prvi puta na bodybuilding pozornici, naoružan mišićima koji su impresionirali i našeg gorostasa Stjepana Ursu. Bome i suce. Susreo sam ga prije nekog vremena kako bi završili pripreme za natjecanje i već je tad bio stvarno, stvarno opasan po konkurenciju. Dodatno se popravio, malo poradio na pozingu (iako tu još ima posla, Davore) i zasluženo osvojio prvo mjesto. Veliki potencijal, izniman radnik i talent koji u bodybuildingu može doći daleko ako tako odluči. Čestitke, Davore.
 

Juniori preko 75 kilograma opet su mi u centar važnje stavili jedan duel. Bili su to poznati Oliver Franjić i debitant Lorenzo Marinčić. Rekao bi Bob Chic, apples and oranges. Požeški natjecatelj, nama svima poznat pod nadimkom Oki, priprema se vrlo neortodoksno, ali krajnji rezultat ispadne jedna fantastična, skladna, tvrda i izrezana figura.  Vješt u prezentaciji svojih vrlina, Franjić zasluženo osvaja kategoriju, a kasnije i još pokoje odličje. Dečku se nema što zamjeriti, obavio je posao kako je trebalo. Lorenzo, s druge strane, mogao bi biti potencijal za profesionalca ako nastavi na isti način i s istim žarom. Vrlo krupan, gustih mišića, impresivne građe i vještog pozinga, bio je najveća prijetnja Franjiću i puhao mu za vratom. Nedostajala je forma koja bi prelila čašu. Pred njim je svijetla budućnost i čvrsto vjerujem da ga kroz par godina gledamo na velikim pozornicama.
 

Robert Lukačević i Mislav Đurin nastupali su u juniorskom classicu. Mali Robert moj je osobni heroj jer je ne tako davno izgledao kao da bi trebao preskočiti državno. Kad eto, preskače gotovo čitavu konkurenciju. Bravo, Lukačeviću, stisnuo si kako treba. Đurin, odnosno Đuro, javio mi se cca pet tjedana prije bine da se želi spremiti za natjecanje nakon što se doveo u red nakon pretilosti. Upozorio sam da se ne može previše napraviti u tako kratkom periodu i da ne očekuje Bog zna kakav rezultat, ali uz predan rad i dobar bilderski mentalitet, stigla je bronca i to mi je neopisivo drago. Sad valja popravljati noge i čim prije u nove pobjede.


Valentina Filipović nije nikoga iznenadila fantastičnim izdanjem u bikini fitnessu. Tako mlada, a tako profesionalna, Valentina na pozornici svoju figuru predstavlja karizmatično, a ozbiljnim radom u teretani ne ostavlja mjesta sumnji u to sprema li se ona za ozbiljne visine u svojoj karijeri. U 2 riječi, Filipović je odlična i odlučna.

Filip Dropulić nastupao je u muškoj physique kategoriji od juniora do seniora. Palo je zlato, a onda i srebro za iznimnu figuru mladog Filipa čiji žar na pozornici nema ravnog. Nisam vidio da netko nastupa s toliko želje i entuzijazma. Obradovao me time jer vidim da nije došao samo da odradi, već istinski uživa u svemu tome. Uživo, boja mi nije izgledala sasvim dobro, malo packavo i, na kraju, mat nijansa nije bila idealna za njega. Sve ostalo, Filip ima u zavidnim količinama.
 

Kristijan Matković natjecao se u visokom klasiku gdje je konkurencija bila iznimna. Zauzima četvrto mjesto među pregršt konkurenata i, evo, upravo mi javlja da već danas trenira jače kako bi popravio što mora.

Želim se spomenuti još nekih ljudi, barem nakratko. Mlada Ana Marija Križić pokazala je krasnu figuru s dovoljno detalja za medalju i dokazala okupljenima da se vrsno snalazi u ovom sportu. Imao sam čast trenirati s njom i moram vam priznati da je ozbiljna radnica.

Zlatko Piralić, natjecatelj kojeg pratim otkad znam za bodybuilding, drastično bolji nego prošle godine, ponovno mi je pokazao da je starost samo kombinacija brojeva koji ovdje malo što znače. BBK Mornar općenito okuplja izvrsne natjecatelje, među kojima još želim izdvojiti Branimira Žaju, koji bez problema može biti profesionalac u kategoriji men''''''''s physique. Dečko je građen za to.
 

Dario Stanković – Stana, meni iznimno drag classic natjecatelj, vjerojatno će se prebaciti u bodybuilding vode, a ako mu je ovo zadnji izlazak u classicu, nije mogao bolje završiti jer je osvojio najsjajnija odličja. Odličan posao, odličan Dario, jedna od najboljih priča državnog prvenstva. Sve čestitke ovom dečku koji se ne boji teško raditi kako bi uspio. Za kraj moram opet spomenuti Olivera Franjića jer, eto, baš je on osvojio apsolutnu titulu prvaka države u juniorskoj, a zatim i seniorskoj konkurenciji. Dečko je pomeo tako da na bini nije ostalo niti prašine. Slušaj me sad, Olivere, izvoli se uozbilji i pokaži što znaš i na većim natjecanjima jer si potencijal da zavladaš i na internacionalnoj pozornici.
 

Hvala svima koji su došli, gledali, natjecali se i sudjelovali na bilo kakav način. Bilo je ovo odlično natjecanje, od organizacije do kvalitete prisutnih. Bilo bi mi tim draže da sam se doma vratio sa svim utezima.
 

Do Čitanja,

Luka Kuhar

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO