Košarica Narudžba

Dennis Wolf - izvrsni gigant bodybuildinga

02.07.2021
Luka Kuhar
U svijetu bodybuildinga ima omiljenih i manje omiljenih bodybuildera. Prošli smo Cedrica, predstavnika miljenika, a i Brancha, koji nije imao istu količinu "fanova". Pa opet, Wolf, on je svoja kategorija. Uživao je simpatije i zaslužio respekt!

Još uvijek nisam pronašao nekoga kome je Dennis Wolf antipatičan i loš za bodybuilding kao takav. Radi se o jednom od najvoljenijih natjecatelja koji je sve svoje plasmane uvijek prihvatio sportski, skromno i uz poštovanje prema konkurenciji. Čak i onda kada se nije slagao s ukupnim poretkom ne bi napravio galamu ili podigao prašinu. Da ne zvuči kao sjajna osobina za svijet društvenih mreža, ali takav je Wolf, ozbiljan, pošten i decentan.

Figurom se u široj javnosti prvi puta istaknuo prije više od 15 godina kada se tijekom jedne od impresivnijih natjecateljskih sezona pronašao na prvome mjestu u Njemačkoj - kao teškaš i sveukupni pobjednik, a zatim odmah i na svjetskom prvenstvu. Također zlato u teškoj i najveći pehar u apsolutnoj.

Odmah se vidjelo da ovaj bilder ima mnogo više za ponuditi od čitave svite amaterskih natjecatelja. Razvučeni frame ostavio je dovoljno prostora za daljnji napredak, a opet bio bogat mišićima u pravoj mjeri za profesionalnce. Nije se činilo da će baš odmah drmnuti koje Arnold ili Olympia natjecanje, no Wolf nije bio jedan od onih koji dobiju pro card pa se onda utope u moru sebi slično neimpresivnih. Kao što se često dogodi s odličnima - zapaze ih i poznate suplement kompanije kao što je Superior 14! Dennisu Wolfu spremala se fina karijera.

Dennis Wolf na Mr. Olympia bodybuilder natjecanju

Iduće je godine oprobao svoje šanse među profesionalnom konkurencijom te se tada mogao pohvaliti broncom u Santa Susanni. Na Olympiji nije prošao među one s plasmanom što je značilo da sav entuzijazam oko njega ipak treba zaustaviti i malo stati na loptu. Natjecatelj je to čija će karijera možda malo potrajati dok ne dođe do prvog ozbiljnijeg plasmana na najvećem natjecanju. Nije to samo tako.

I onda je 2007. uzeo broncu u New Yorku, zlato na Keystone Prou, a kada je došlo vrijeme za Olympia binu šokirao je okupljene i probio se do visokog petog mjesta. Bilo je to čak i kontroverzno jer, radilo se o oproštajnoj godini Colemana pa su njemu izranjavanom skoro pa poklonili četvrto mjesto. Dennis Wolf, njegova most muscular poza, izgledala je zastrašujuće pored svakog na bini. Nitko nije izgledao kao da njime briše pod ili dominantno bježi dalje. Čak ni Mr.Olympia Jay Cutler.

Prevrtljivi rezultati

Dosta njegove karijere ide protiv neke predvidive putanje. Izgledalo je kao da će mu trebati malo da dođe među najbolje, pa je došao odmah. Zatim je bio peti na Olympiji, a onda 2008. godine, kada Jackson održava lekciju iz spremnosti, Wolf ide korak naprijed i dobiva to zasluženo četvrto mjesto. Zasluženo možda još i prethodne godine.

Samo da bi iduće godine sve stavio na Olympiju i završio van plasiranih na natjecanju. Zamislite kakva packa i blamaža. Krupan, ali naoko nadut poput vodenog balona kojeg ste uhvatili negdje na zadnjih mjesec dana do bine, Dennis je izgledao neozbiljno. Ne loše u klasičnom smislu, već jednostavno neopasno za sve na pozornici. Gigant sporta gromoglasno se srušio i jako izgubio na važnosti.

Povratiti povjerenje nakon takvog gafa nije bilo lako, ali naredne godine proveo je u ozbiljnom dorađivanju figure.

Za njega se često govorilo kako mora jako pripaziti glede balansa svih čimbenika dobrog izgleda. Tu se ponajviše misli na proces punjenja zbog kojeg bi ispao nadut, prazan, ili prebrzo omlohavio na pozornici. Ne u klasičnom smislu, već bi mišići gubili moć kako se pozing kraj konkurencije oduljivao

Imao je vrlo široka ramena, razvučena, ali masivna leđa, kolosalne noge i vrlo kontroliran struk - pogotovo kada imate u vidu da se radilo o natjecatelju visine 180cm te težine od otprilike 120kg na bini. Nitko pored njega nije mogao izgledati naročito bogatije po pitanju mišića, ali on si je znao biti neprijatelj.

2011. i 2012. za njega su arnoldovski traumatične godine jer je tijekom njih gledao Brancha Warrena kako u dva navrata odlazi sa svim najvažnijim postignućima na drugom najvećem natjecanju - njemu pred nosom. Drugi, pa drugi. Na Olympiji i dalje u top šest, a u životopisu zlata iz Australije i Praga. 

Činilo se da na najvećem bilderskom natjecanju bolje od toga ne ide. S druge strane, Arnold mu je iritantno blizu, ali taj Warren nikako se ne da. 

Zlatni dani

2013. Opet je iznenadio i to na Olympiji ušavši konačno među najbolju trojicu na natjecanju od najveće važnosti. Pored Kaija i Phila ostavio je dojam konkurenta, a ne tek "prvog deklasiranog" iako su te godine pored Heatha svi samo gledali kako on odnosi Sandow trofej. Istu broncu Dennis je uzeo i na Arnold Europe natjecanju, a ispred njega - Kai uz Phila.

Svoju najveću rezultatsku pobjedu ostvaruje iduće godine na Arnold Classicu gdje u epskom duelu sa Shawn Rhodenom dolazi do zlata. Bilo je to pripetavanje bez premca. Shawn i Dennis parirali su si kroz karijeru s podjednako učinkovitim oružjima, uvijek spremni uloviti onog drugog - nespremnog. Wolf, tada taman dovoljno krupniji od Rhodena, bio je za dlaku bolji te se uz povik i visoko podignute ruke zadovoljno okrunio toliko željenom titulom u Ohiu.

Bila je to sjajna godina za njega. Zlatno je bilo i na Arnold Europe natjecanju iste godine, a bome i u Pragu. Drugo mjesto pripalo mu je u San Marinu, ali na Mr.Olympiji srebro se nije približilo. Dapače, bio je četvrti, i to iza Rhodena!

Dennis Wolf pokazuje isklesanu figuru

Vidjeli smo ga još 2015. uz par ulazaka u top četiri na raznim natjecanjima, naravno i samoj Olympiji. Gdje, vjerojatno vam ne moram ni reći, baš Shawn Rhoden opet dolazi na mjesto ispred i uzima važnu broncu.

Dennis se nakon toga mučio s povredom. Činilo se da je nešto neozbiljno, pa zatim izrazito ozbiljno. Vrat, živci, kralješnica. Muku je mučio, došao 2018. opet na pozornicu, ali samo kao prepoznatljiva silueta i tijelo oštre forme. Dojam moći, mišićne raskoši i sile na bini, izostao je. Jasan znak za kraj karijere. Biti dvanaesti i deseti na Arnoldima.

Pamtimo ga po najboljem

Ipak, mnogi će Dennisovu karijeru po njegovim najboljim godinama, od 2007-2014. kada je u bodybuildingu predstavljao elitnu figuru protiv koje se bilo strašno teško natjecati. Širok kao bilo tko, uz fantastične noge, znate koliko je velik bio kada ni Ramy pored njega nije ostavljao dojam zastrašujućeg natjecatelja.

Dennis Wolf  na bini pokazuje fantastične noge 

Šteta je nemati Wolfa u natjecateljskom kapacitetu. Bio je gospodin van pozornice i jedan od njenih najstrašnijih ratnika!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO