Košarica Narudžba

DORIAN YATES - Zastrašujući VLADAR devedesetih

26.06.2021
Luka Kuhar
Zlatna era bodybuildinga po mnogima su devedesete godine. Tih je dana, u nevjerojatno dobroj konkurenciji, najdulje vladao The Shadow, bodybuilder koji dan danas izaziva mnogo respekta kod bilderske publike

Ima natjecatelja koji su poznati po dobrim linijama, ekstrovertiranoj naravi, veselim slikama za časopise i predstavljanju nekog luksuznog životnog stila. Bilo ih je, zvani su zlatnim dečkima bodybuildinga, ali Dorian Yates nikada nije bio jedan od njih. Iako je tomu tako, uspio je biti na samom vrhu sporta čitav niz godina i to tijekom njegove, konkurencijom, možda najteže ere.

Devedesete su smatrane bilderskim zlatnim danima, a jedan od njegovih najvećih konkurenata, Flex Wheeler, izdvaja baš Doriana kao njihovu najstrašniju, ključnu komponentu.

A počelo je...ne tako divno!

Imao je teško djetinstvo. Startao van neke divne sportske priče o rano otkrivenom talentu kojeg su onda brižni roditelji brigom i financiranjem doveli do maksimuma. Takvo što nema veze s Dorianom koji se za vlastitu sreću brinuo još od dana za koje mnogi držimo da su premladi za samostalno donošenje važnih odluka.

Nije to uvijek bilo ispunjeno dobrim izborima. Dapače, nevolje i muke snašle su ga već u tinejdžerskim danima. Prije nego što je postao besmrtno ime u bilderskim krugovima, morao je proći itekakav period oblikovanja unutar društva. Gdje ga je odvelo? Do problema sa zakonom! 

Ipak, život piše svakakve priče, pa je i ona Doriana Yatesa atipično startala, još čudinije zaživjela, a onda doživjela vrhunac bilderske slave. Nitko nije mogao pretpostaviti da će se nad bodybuildingom u danima "rezerviranim" za neka druga imena, neka druga tijela, nadviti "The Shadow"...

Lee Haney dominirao je bodybuildingom kroz svoj niz od osam Olympia titula. Nitko nikada nije nadmašio takav karijerni uspjeh, a samo ga je Ronnie Coleman uspio izjednačiti dosta godina kasnije. Upravo je Dorian bio poveznica između Colemana i Haneyja!

Velika leđa, kompaktna, iako ne uvijek skladna, figura; vrhunska forma i "aura" nedodirljivosti napravili su od njegove karijere svojevrsnu legendu. Nije uzeo najviše titula, nije bio najomiljeniji, ali fantastičnu konkurenciju suzbijao bi rutinski.

Sve dok, jednoga dana, više nije. Što mu se dogodilo? Poraz na bini? Loša sreća? Povrede? Eh, za odgovor na takvo pitanje morate pogledati naš novi dokumentarni prilog. Tema mu je, baš kao i njen zaključak, dio bilderske povijesti. Dorian!

Za njegovu priču, bacite oko na video ispod:

 

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO