Košarica Narudžba

Fanatizam struka i opsjednutost guzicama

02.06.2017
Luka Kuhar
Bodybuilding kao sportska disciplina ima svojih trendova. Od Y do X oblika, strahovite mase naspram totalne "oguljenost", pa sve do nešto novijih trendova koji su me naveli na razmišljanje o pozitivnim i negativnim stranama gluteusa i struka...

 Za prvi tekst krenut ćemo s tematikom "guzice" o kojoj možemo dosta promisliti.

 
Znam, kakav težak posao, razmišljanje o gluteusima! Eh, nije kako mislite.
 
Casual fan bodybuildinga vjerojatno se malo počešao po glavi kada sam krenuo s pričom u - realno - guzicama. Što sad ovaj drobi i zašto sam uopće kliknuo na tekst u kojem jedan muškarac priča o pozadinama drugih muškaraca?! Nisam znao da je ovo stranica posvećena takvom sadržaju...
 
Nije!
 
Tu uskače onaj dugogodišnji pratitelj bilderske branše kojeg je već vjerojatno i sam naslov odveo do "Ubojice Zmajeva", Richa Gasparija. Upravo je taj omaleni natjecatelj, znan po iznimno teškim treninzima i velikoj predanosti bodybuildingu, kao i nekoliko uzastopnih srebrnih medalja na Olympiji, započeo trend praćenja muške zadnjice.
 
Pisao je o tome i Peter McGough, vjerojatno najbolji autor bilderskog štiva otkad nas ima. Njega je zabrinulo što se još od Gasparijevog vremena sve više pažnje počelo usmjeravati u poleđinu natjecatelja, točnije već toliko spominjane gluteuse. 
 
Sadašnje vrijeme još uvijek može opravdati tu bojazan.
 
Za priznanje dobre forme bilderi će svojim kolegama mahom kimnuti na "poderane glutove", odnosno vidljiva mišićna vlakna na području, khm, guzova.
 
Osobno, zapanjujuće sam mnogo razgovora proveo o natjecateljima u bilderskoj branši - koji bi se sveli na to da li je netko u dobroj ili stvarno dobroj formi. Dat'' ću vam tri pokušaja da pogodite što je dobru formu pretvaralo u stvarno dobru.
 
Da nastavimo u ozbiljnijem tonu.
 
Detalji stavljaju bodove na stranu pobjednika kada dođe do bilderskog natjecanja. Ako dođete potpuno zaliveni, ništa vas ne može spasiti. Lijepo platno je samo platno, gledaju se i detalji na njemu. 
 
Gluteusi su tu tek zadnji krik bilderske forme. Kako je sport napredovao, tako je sve više i više mišićnih skupina počelo izgledati spremno, "narezano" i detaljno. U prvim danima natjecateljske sfere bodybuildinga - noge jedva da su imale osnovne separacije, nekad'' čak ni to. Ne kažemo to zato da se rugamo, već samo da ukažemo koliko je sport evoluirao. 
 
Prsa, triceps, biceps, kvadricepsi, loža, leđa, ramena - pa naravno i glut, svi su oni dolazili na svoje što je sport dalje gurao granice. Naravno, nekada granice postoje s razlogom, no u određenim slučajevima predstavljaju tek trenutni plato mogućnosti!
 
Glutovi su definitivno bitan dio bodybuildera, dapače, stvarno mogu ukazati na visoku razinu spremnosti natjecatelja. Međutim, ovo je i dalje bodybuilding, a ne guzobilding. U prijevodu - glut bi mogao pomoći, čak i prevagnuti, ali nikako sam po sebi osvojiti natjecanje. 
 
Otišao bi nam sport - v rit!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO