Košarica Narudžba

Flex Lewis vs Phil Heath?

23.10.2016
Luka Kuhar
Prije gotovo pola stoljeća snage su odmjeravali Arnold Schwarzenegger i Franco Columbu kao "veliki i mali" Mr. Olympia. Franco je slovio za najboljeg sitnog titana, dok je Schwarzenegger bio ultimativni bodybuilder.
Danas su to Phil Heath i Flex Lewis.
 
U direktnom duelu teško da ćemo ih gledati iako bi bilo zanimljivo čisto zato da kompariramo sve ono što dvije kategorije donose modernom bodybuildingu. Kako se sraz vjerojatno neće dogoditi u skorijoj budućnosti, mi ćemo ovdje malo usporediti open i 212.
 
Već se dugo odvija proces neumorne, rafalne paljbe po dečkima iz opena. Budimo iskreni, dosta su zabrljali u nekim segmentima sporta koji je podjednako artistički i sportski vezan uz svoje početke. Tako smo imali čitav tamni period širokih strukova, balon trbuha i često loše forme koje bi se posramio i ozbiljniji amater, a kamo li IFBB pro bodybuilder. Pozing rutine izgledale su kao striptiz za slijepe uz katastrofičnu izvedbu nasumičnih poza na taktove neke auto-tune rap balade. Sve u svemu, skrenulo je u krivo i odvezlo se u hidrant. 
 
Za to vrijeme, u svojim formativnim danima, 212 kategorija proslavila se kao zadnji bastion visoke forme na ironično, niskim dečkima. Bilo je užitak gledati natjecatelje koji s normalnim trbusima i vrlo dubokim separacijama jedan drugom pokušavaju pomrsiti račune na pozornici. Flex Lewis svoju je prvu titulu teškim mukama zaradio kontra Davida Henryja, pa mu se onda onaj smiješni Kevin English zaprijetio da će doći uzeti titulu natrag. Naravno ništa od toga, Flex je nastavio dominirati, a razina konkurencije ostala je visoka i vrlo opasna po sve u vrhu ovog sporta. Bez obzira tko vam je bio favorit, znali ste da ima ljudi koji ga mogu dobiti.
 
Vijest da će Flex Lewis otići u open zvučala je super. Kao ideala naslov za potencijalno najveću priču u bodybuildingu današnjice. Zamislite da je u top 2 na Olympija open pozornici sraz između Phila i Flexa Lewisa. Sumnjam da bi se ikada prestalo pričati o tome, baš kao što sumnjam da bi se to ikada dogodilo. Zašto?
 
Flex Lewis kraljuje svojom kategorijom. Uspješno pobjeđuje konkurenciju kad god im se ukaže na bini i uživa status ultimativnog 212 bodybuildera. Zaslužen prestiž sigurno bi nestao kada bi prešao u open i tamo izborio tek top 6. Ne zato što nije dobar, već zato što se radi o doslovno drugoj kategoriji. Lewis je kompaktan, oštar i impresivan, ali recimo - nije puno veći od svih u svojoj 212 diviziji. Čak i kada bi bio nešto teži za open, ostao bi među sitnijim natjecateljima. To bi se pored Phila, Ramyja, Rhodena, Wolfa i ekipe itekako osjetilo.
 
Pa ipak, dovoljno je dobar da im iz svoje kategorije šalje jasnu poruku: Momci iz 212 nisu iza opena, u nekim stvarima su jasno bolji. Tako ćete za primjer nevjerojatne forme danas vjerojatno uzeti Eduarda Correu koji je toliko izrezan na bini da ćete pomisliti kako čovjek doslovno urezuje crtice u svoje mišiće. Veliki trbusi također su rijetko viđena pojava, zbog više čimbenika, ali to je nešto na što svejedno treba obratiti pažnju.
 
U srazu Flexa i Phila, svega što predstavljaju u svojim kategorijama, izvlačimo više zaključaka. najvažniji je ipak onaj da su ove kategorije više od nekog simpatičnog rivalstva viših i nižih - one se odlično nadopunjuju u svemu onomu što bodybuilding čini zanimljivim!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO