Košarica Narudžba

Flex odlazi iz 212?

31.07.2018
Luka Kuhar
Bombastična vijest glasno je odjeknula u bodybuilding javnosti. Šampion 212 kategorije i višestruki nositelj njene najlaskavije titule, Flex Lewis možda će odraditi svoju zadnju takvu Olympiju baš ove godine.

 Kažem možda jer govorimo o bodybuildingu, a kako smo se naučili u ovom sportu, ništa nije definitivno i sve je podložno promjeni.

Nazovimo to nekom bilderskom teorijom relativnosti. Prije nešto vremena, na internetu je izašla Flexova topla poruka koja je djelovala kao svojevremeni odzdrav 212 kategoriji. Da li je to stvaran kraj njegova puta u toj diviziji – vrlo lako moguće, ali opet želim ponoviti, hajmo to čuti iz njegovih usta na Olympiji prije nego što išta „potpišemo“.

Razlozi za njegov mogući odlazak već se neko vrijeme gomilaju. Dugi niz godina jasno je da Lewis više nema mnogo prostora za neki osjetan napredak gledajući figuru; već se zapravo mora mučiti spuštajući kilažu do dozvoljene granice. Sama takva situacija pomalo je protivna bilderskoj težnji o konstantnom napredovanju, a kada tome pridodate i relativno lelujava izdanja u vidu forme (iako na vrlo visokoj razini), jasno je da Flex o ovome razmišlja bar neko vrijeme.

Ne želim reći da je Flex ikada došao u katastrofalnoj ili čak lošoj formi, ali kada u jednadžbu natjecateljske spremnosti dodate i točno potraživanu kilažu, to samo dodatno otežava sve ostale komponente koje morate poslagati u smislenu cjelinu. Iako je figura iznimna, prošlih par izlazaka, znao je pokazati i neiznimna izdanja.

Tu je još i ta nova opasnost u vidu natjecatelja koji izviru kao očigledne prijetnje. Generacija u kojoj su David Henry, Jose Raymond, nekada Kevin English i ta ekipa, već je dobila svoje od Flexa Lewisa. Ali kada spominjete Hadija Choopana i Dereka Lunsforda, to je već nova snaga i veći izazov.

Kao što sam već bio spomenuo, dojma sam da je Hadi mogao jednostavno uzeti ispred Flexa u Koreji, a Derek Lunsford napreduje toliko brzo i efikasno da mi ga je teško zamisliti van vrha ove kategorije u sagledivoj budućnosti.

Flex je i prije par godina pustio probni balon u javnost govoreći da bi se možda okušao u openu. I tada je to možda bila malo bedasta ideja jer se radilo o napuštanju neugrožene pozicije kralja za možebitnih top osam u openu. Sada kad tron više nije tako neupitan i kada je sve jasnije da Flex buja van okvira svoje težinske granice, to se već čini kao kudikamo pametnija ideja te samim time lako zamisliv scenarij.

2011. godine Arnold Classic Europe osvojio je Victor Martinez, a u najboljih šest našao se i Flex Lewis. To nam govori da Velšaninu ne manjka kvalitete za sukob s velikim momcima, a s obzirom na iskustvo koje je skupio kroz godine, vjerujem da bi im sada bio još opasniji konkurent.

Vidjet ćemo što će na kraju ispasti od čitave ove priče, baš kao i hoće li se u Vegasu susresti Lewis, Lunssford i Choopan jer držim da bi to bio izuzetan call out za 212 diviziju.

Možda Flex pobijedi pa shvati da mu je najbolje otići kao šampion, a možda opet razvali tako uvjerljivo da ostane na produženom druženju sa svojom krunom.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO