Košarica Narudžba

JE LI BODYBUILDING SPORT?

01.12.2014
Luka Kuhar
Ukratko – DA! Zašto? Pa, krenimo jednostavno. Bodybuilding baš kao i svaki sport ima pojedince koji svoju vještinu i znanja žele usporediti s ostatkom entuzijasta iste skupine. Imajući to u vidu, organiziraju se natjecanja za bodybuildere

na koja pristižu sportaši iz bodybuilding timova/klubova.

 
 Sami natjecatelji gotovo uvijek imaju stručnu podršku trenera ili mentora u vidu pripremanja za binu. Malo tko radi na svoju ruku pripremajući se za važan okršaj s konkurentima.
 
Bodybuilderi za natjecanje moraju odrađivati treninge gotovo svakodnevno, a pojedini odlučuju napraviti više treninga u jednom danu kako bi postigli željen rezultat. 
 
Samo natjecanje odvija se u dvorani na pozornici ispred stručne sudačke postave koja će natjecatelje vrednovati po nekoliko kriterija. Mišićna masa, simetrija, definiranost mišića, estetski dojam, vaskularnost, skladnost, prezentacija. Sve to ulazi u obzir na jednom ovakvom natjecanju.
 
Bilderi će zauzimati obvezne poze pred sudcima kako bi u njima pokazali svoje tijelo na različite načine. Činit će to u prozivkama od cca. 5-6 natjecatelja zajedno, a zati svaki od njih dobiva vrijeme za pojedinačnu prezentaciju figure.
Obvezne bodybuilding poze su:
 
  1.  Prednji dupli biceps
  2.  Prednji dupli lat
  3.  Grudi sa strane
  4.  Triceps sa strane
  5.  Stražnji dupli biceps
  6.  Stražnji dupli lat
  7.  Trbuh i noge

Ove poze proziva glavni sudac natjecanja i putem njih zajedno s ostatkom kolega ima uvidu u tijela natjecatelja iz svih kuteva.  Zauzimanje svake od navedenih pozicija traje nekoliko trenutaka, no sudci će ih prozivati više puta u različitom poretku kako bi dobili najbolju sliku o tome kako se međusobno uspoređuju natjecatelji.

 
Zadržati pozu na otprilike 15ak sekundi nije lagan posao, a ako niste uvjereni u to dovoljne je da koncentrirano pokušavate izvoditi ove poze nekoliko minuta. 
 
 Da je bodybuilding sport uočavamo i na domaćoj sceni gdje vrhunski natjecatelji i natjecateljice dobivaju sportsku kategorizaciju, a HBBS (HRVATSKI BODYBUILDING SAVEZ) priznat je pri HOO-u. 
 
To znači da imamo sve ono što čini jedan sport. Klubove/timove, natjecatelje, natjecanja, federacije, titule, nagrade, treninge, trenere. Možemo staviti točku na i – bodybuilding uistinu je sport!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Protekin sponzorirani sportaš i glavni urednik Muscle Media-e
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

floks19

07.12.2014 u 13:46:31

ne samo da je BB sport,nego je i najteži sport na svijetu..svaka čast drugim sportovima ali tko ovo proba shvati da je sve drugo pičkin dim


PREPORUČUJEMO