Košarica Narudžba

Jednostavno Yates

10.11.2015
Luka Kuhar
Mnogo je markantnih bodybuildera došlo na scenu kroz povijest bodybuildinga. Od karizmatika do mass monstera, od brbljavaca do onih koji ne znaju sklepati rečenicu na stranom jeziku. Ipak, nitko nije bio poput Sjene iz Britanije, Doriana Yatesa.

Kada spomenete Doriana mnogo toga padne na pamet bodybuilding fanovima. Za jedne je on revolucionarni bodybuilder koji je prisilio čitav sport da se pomakne unaprijed. Drugima je ravan zločincu koji je označio kraj svega onoga što su smatrali lijepim i elegantnim. Istina je naravno, kao što se to često kaže, negdje u sredini.

Kao lik, Dorian je unikat. Došavši iz problematične okoline, mladi Yates je u bodybuildingu pronašao izlaz iz neke vlastite životne tame. Dao mu je svrhu i uvidjevši da tu može nešto dobro napraviti, natjecanja su bila logična iduća stepenica. Njegovi su treninzi, prehrana i sve životne navike uvijek bili upisani u dnevnike koje je pažljivo vodio kroz čitavu karijeru. Tako je evidentirao svoj napredak ili eventualnu stagnaciju. Znao je da može biti dobar, ali nije ni sanjao da će jednoga dana postati legendom.

U Americi je vladalo doba bodybuilding celebrityja. Flex Wheeler, Shawn Ray, Levrone i ekipa bili su popularni i obožavani od strane fanova. Česti gosti intervjua i naslovnica, bili su dobro znani te rangirani kao sigurni favoriti svakog natjecanja. Teško je bilo skrenuti oči sa sultana simetrije, sugar Shawna i Maryland muscle machine-a. 

Pored sve medijske hajke oko njih pojavio se Dorian. Čovjek o kojemu se znalo samo da je svojevrstan samotnjak, uvijek skriven od ostatka čopora. Pojavljivao se u prilikama kada se trebao natjecati te bi zatim nestao poput sjene na dnevnom svjetlu. Veni, Vidi, Vici - nestani, bio bi njegov moto.

Posebnost koja ga je krasila bila je nevjerojatna forma na veliku mišićnu masu. Nije bio jedan od onih sitnih bildera s rezovima po svim zamislivim skupinama. Bio je u jednakoj formi, ali osjetno krupniji. Toliko da je za vratom puhao i samom Haneyu kada su se sukobili. 

Njegova sposobnost takvog prikazivanja sebe natjerala je mnoge da krenu u tom smjeru. Formom nije griješio, veličine mu nije falilo. Znači da takvog čovjeka nećete dobiti izrezani, ali mali, ili veliki, ali vodenasti. Mnogi su pokušavali, no Yates je ostao bez dodatnih Sandowa tek onda kada je i sam proglasio mirovinu. Bilo je godina o kojima se i dan danas diskutira, ali koncenzus je jednostavan - Dorian je suvereno vladao svojom epohom.

Nije pokvario bodybuilding, nije ga ni popravio. Jednostavno ga je doveo na iduću razinu tijelom koje je zahtjevalo više i više od konkurencije. Možda to nisu bile predivne linije, možda to nije uvijek bila savršena simetrija, ali uvijek je to bio bodybuilding- sport napretka i novih ostvarenja. Dorian ga je takvim učvrstio.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO