Košarica Narudžba

K.O. #2 – '07. CUTLER VS. MARTINEZ

14.08.2017
Luka Kuhar
Počeli smo s osamdesetom kao godinom najpoznatije bilderske kontroverze, a u 2007. Jay Cutler i Victor Martinez podsjetili su nas da rezultati mogu još uvijek biti šokantni.

U kontekstu bodyuildinga IFBB pro lige, razdoblje od 2004. do cca 2009. gleda se kao svojevrsno mračno doba bodybuildinga. Lov na Ronnieja Colemana rezultirao je s više naručenih proporcija nego ijedan drugi, bodybuilding je otišao u nedostižan ekstrem s kojim se malo tko mogao povezati – još bitnije, nije bilo mnogo zainteresiranih za takav izgled.

 
Jedini koji se drznuo svom snagom suprotstaviti Colemanu vjerujući da ga se ipak može pobijediti je Jay Cutler koji je, nakon 2001., tvrdio kako osjeća „da ga ima.“ Uslijedio je, međutim, serijal hladnih tuševa u režiji dominantnih osvajanja Colemana, zbog čega se Jayja voljelo kao izazivača, ali često se postavljalo pitanje može li itko nadvladati zvijer na tronu.
 
Godine prolaze, Jay skuplja srebrne medalje. Ronnie je nepobjediv, koregrafije su mu sve zanimljivije, skoro pa se opustio u ulozi kralja bodybuildinga. Ne samo opustio; 2005. doslovno izlazi u kostimu kralja na pozornicu. Oboružan žezlom, simpatičnom krunom i plaštom, osvaja svoju osmu titulu i izjednačava rekord koji je prije njega postavio samo Lee Haney. „Ovo je čovjek koji bi mogao srušiti rekord,“ govorili su mnogi i stvarno je bilo vidjeti, bolje reći predvidjeti, što će se dogoditi već iduće godine.
 
2006. odjeknula je kao bomba na vremenskoj lenti bodybuildinga jer je „uvijek drugi“ Jay Cutler učinio nemoguće i svladao Colemana na Olympia pozornici. Ronnie nije očekivao, duboko u sebi ni Jay nije mogao biti siguran, a mnogi u auditoriju ostali su šokirani. Kralj se po prvi puta nakon dugo godina morao pokupiti s bine bez Sandow trofeja.
 
Hoće li Ronnie povratiti titulu ili će Jay utabati staze jedne nove dominacije u bodybuildingu bila su izrazito česta pitanja. 2007., godina u kojoj se Cutler trebao afirmirati kao suvremeni vladar IFBB pro lige, na njegovu je žalost postala najveća sjena karijere koju je godinama gradio. Kad to tako kažem, ispada da je došao i odmah izgubio titulu, a na listi natjecatelja piše „Winner: Jay Cutler“. Ne ide jedno s drugim, zar ne?
 
Račune mu je došao pomrsiti Dominican Dominator Victor Martinez i to u izdanju za koje su svi Victorovi, ali i općenito bilderski fanovi, sigurni da mu je najbolji izgled u životu. Victor je dobro kotirao i zato što je upravo Coleman ustvrdio da bi nakon njega Martinez mogao biti natjecatelj koji će preuzeti tron. Stvarno nije bilo teško vidjeti zašto The Big Nasty ima lijepe riječi za Victora.
 
Trudite se biti đavolji odvjetnik, gledate fotografije s natjecanja i hoćete sugerirati – Victor možda ima linije, ali Cutler ima masu i širinu, no zaista je teško braniti rezultat i kraj koji se odigrao te večeri na bini Vegasa.
 
Glasine tijekom vikenda već su kružile, a govorile su o uzdrmanom Jayju i vjerojatnom prevratu u korist Victora. Nije bilo teško vidjeti zašto. Martinez je, reklo bi se kolokvijalno, „ubio“. Cutleru sigurno nije bilo lako. Godinama je gurao svoje tijelo do limita, loveći pravog pravcatog monstruma bodybuildinga za kojeg su mu svi govorili da se ne može pobijediti. Gurao je karijeru kontra očekivanja i taman kada je dobio svoijih pet minuta slave, svoje priznanje za „životno djelo“ 2006., tlo se pod njim zatreslo i umalo ga koštalo krune.
 
Po mnogima, među koje bih uključio i sebe, Victor Martinez bio je bolji bodybuilder na Olympiji 2007. godine. Možda nije bilo „zgodno“ da na vrhu bodybuildinga bude tako turbulentno pa je Jay pobijedio, ali koji god razlog bio, Martineza je koštao titule koju bi svaki bodybuilder htio priključiti svom imenu.
 
Cutlerova karijera nastavila je istim tonom. Godinu dana nakon što ga je „uznemirio“ Martinez, trećeplasirani iz 2007., Dexter Jackson, uzima titulu i svrgava ga s trona. To nam još jednom pokazuje najbolje lice Cutlera, ono koje se osjeća ugodnije u lovu na titulu nego kada ju već ima. Osvojio je Olympiju još dva puta prije no što će ga s trona zauvijek ispratiti prijatelj Phil Heath.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO