Košarica Narudžba

LEE HANEY - nenadmašni REKORDER bodybuildinga

15.02.2021
Luka Kuhar
Kažu da je Coleman najbolji ikada, ali njegov rekord samo je izjednačavanje već postojećeg. Dosta godina prije, Lee Haney po prvi je puta konkurencijom protutnjao kasnije osvajajući čak osam Olympia naslova....

Lee haney vjerojatno uživa najmanje respekta od svih bilderskih šampiona u ovom sportu. Oduvijek nam je to bilo čudno s obzirom da se radi o apsolutnom rekorderu po pitanju Olympia titula. Ne, nije on jedini koji u svoj rezime može svrstati čak osam zlatnih Olympia medalja, no prvi je to napravio i činilo se da mu ide lako bez obzira na konkurenciju.

Mnogi, kada spominju zlatne dane bodybuildinga, imaju u glavi scene devedesetih kada se na bini sukobljavalo poznato trojstvo Flexa Wheelera, Shawna Raya i Kevina Levronea, a najviše titule držali Dorian Yates i Ronnie Coleman, no nekako se tu izgubi Haney. Ne samo da je i on ostavio svoj neizbrisiv trag na početku tog desetljeća, već je učinio bolji dio prethodnog svojim domom.

Ne moraju uvijek devedesete prizivati sliku bilderskog ideala. Za dobar dio fanova sporta radilo se o sedamdesetima i kasnim šezdesetima, no malo će tko označiti osamdesete kao sjajne dane bilderskog sporta. Očito je da, ako su "osamdesete bile godine" za glazbu i ludilo, bodybuilding ne ostavljaju jednako zaduženim?

Gospodin rekorder...

Ili ipak ne! Lee Haney, bodybuilder koji je svoju formaciju po pitanju željene figure zadobio još od priča o junacima Biblije, možda nije rušio kao Samson, ali vladao je kao malo tko.  Od priče o vježbanju bez stvarnog znanja o pokretima i metodama, do YMCA-a, prvih bilderskih rezultata, a zatim i strelovitog uspona. Haney ništa nije ostavljao slučaju i to se moglo vidjeti na njegovome tijelu. 

Lee Labrada želio je, ali nije bio taj "Lee" koji se na kraju kitio titulom. Rich Gaspari davao je sve od sebe u teretani kako bi srušio tog uporno odličnog Haneyja, no također nije išlo. Čitava jedna generacija igrala je sporednu ulogu čovjeka koji bi bodybuildingom prestao vladati nešto ranije da ga na red nije pozvala ni manje ni više nego - supruga! Rekordi se moraju postavljati, supruga se mora poslušati. Zar ne? 

Za mnoge bodybuildere, Lee Haney uzor je i dan danas. Obiteljski čovjek, samopouzdan muškarac, izniman sportaš i odličan ambasador bildanja. Nije najprepoznatljivije lice bodybuildinga, no jedno je od ključnih tijela!

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO