Košarica Narudžba

LIFTERI I BILDERI

27.07.2015
Luka Kuhar
Powerlifting i Bodybuilding, dvije strane iste medalje. Sportovi i sportaši koji se često pobrkaju u očima promatrača. Gdje je razlika? Zašto su ti sportovi tako slični, a opet različiti.

Prije svega moramo pogledati ciljeve. Powerlifting je sport podizanja tereta u kojem je krajnji cilj ispravnom tehnikom podići najveću količinu tereta u zadanim disciplinama. Tu govorimo o mrtvom dizanju. čučnju i potisku s klupe. Pomičući teret na taj način, lifteri natjecatelji ostvaruju krajnji rezultat - total. Koji je zbroj najboljih uspješnih pokušaja njihovih podizanja. 

Dakle cilj powerliftinga je ostvarivanje maksimalne snage i najpravilnije tehnike za baratanje velikim kilažama. Treninzi su mukotrpni i redovito pomiću granice izdržljivosti kako bi se na šipku dodalo još par kilograma koji čine razliku između natjecatelja i šampiona.

S druge strane cilj bodybuildinga je razvijanje figure koju će na pozornici vrednovati odabrani žiri sudaca. Natjecatelji poziraju kroz obvezne poze u usporedbi i zatim dobivaju nešto vremena za individualnu prezentaciju pred sudcima uz muziku koju sami biraju. Žele pokazati svoje jake strane, a sakriti mane. Poanta je, na bini ne podižu nikakav teret.

Njihovi su treninzi također izvedeni utezima i velike težine imaju ulogu u svijetu bildera, ali ganjanje nekog maksimuma svako toliko nije nužnost za sportaša bildera. Često pomiću vlastite granice, ali daleko više pažnje pridaju stimulaciji mišića radi hipertrofije. Snaga igra ulogu, no ne garantira ništa na bini.

Sama natjecanja su dosta drugačija. Lifteri trebaju izuzetnu količinu energije za svoje treninge, ne žele biti prazni i oslabljeni kada dolaze na natjecanja. Upravo suprotno, na podij dolaze snažni, odmorni i "nabrijani" koliko mogu biti. Bilderi su na natjecanjima dehidrirani, iscrpljeni i često granično umorni. Opet, lifteri moraju pucati od snage na natjecanju jer se očekuje njihovo najjače izdanja, a bilderi moraju malo namučiti tijelo kako bi ono izgledalo nevjerojatno.

Budući da je tomu tako, animozitet između fanova ovih sportova u potpunosti je neopravdan. Nijedan ozbiljni lifter ne zamara se venama na trbušnjacima, baš kao što se ni ozbiljni bilderi ne zamaraju svojim maksimalnim ponavljanjem na recimo čučnju. Sportovi su slični, koriste slična sredstva do različitih ciljeva. Pokazuju nam da utezi i treninzi zajedno s posebnom prehranom mogu od tijela napraviti mnogo različitih verzija vježbača. Oba sporta puna su nevjerojatnim pojedincima i svima mogu poslužiti kao inspiracija!

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO