Košarica Narudžba

Mišićavi akcijski heroji

26.11.2016
Luka Kuhar
Ako ste ikada gledali akcijske filmove - znate kako ide šablona. Polu-tragična priča s ne baš sasvim uvjerljivom radnjom (u većini slučajeva), lijepa dama, trideset eksplozija, stotina mrtvih i jedan stvarno nabildani lik.

 Možda čak i dva - na suprotnim stranama!

 Sjećam se svog prvog akcijskog filma. Bio sam klinac, star cca sedam godina. Dnevna je bila zamračena, skupocjeno kućno kino naštimano dovoljno glasno da i susjedne ulice jasno čuju dijaloge i vriskove. Tata, kum i ja sjedimo na kauču. Nisam siguran jel'''' me strah ili sam samo jako zainteresiran za film. Imam dvojake emocije kada goli frajer upada u lokalni kafić. 
 
"I need your boots, your clothes and your motorcycle." izjavio je golišavac i sve ostalo je povijest.
 
Postoji li netko od čitatelja koji ne zna odakle je ova rečenica, zaista evo - fulali ste stranicu i autora. Siguran sam da ima bolji portala s drugačijom tematikom ili barem filmskim odabirom. Ovaj je tekst nešto manje za ljubitelje Ponosa i predrasuda, nešto više za one koji znaju cijeniti dobar kroše u piksu Ivana Drage.
 
Moji akcijski heroji imali su genijalno zabavne filmove. Stallone ima svoj serijal o tupastom boksaču koji je šakama došao do slave i ljubavi, baš kao i nekoliko nastavaka sage o legendarnom vojniku čiji su podvizi stvar mitova. Schwarzenegger je u jednom trenutku uživao status najbolje plaćenog glumca kada je za treći nastavak Terminatora dobio oko 30 milijuna dolara honorara. Njegov je simpatično-apatični "cybernetic organism" apsolutno definirao žanr, a kada je u Conanu pokazao mišiće, postavio je jasan standard akcijskim junacima. Predator, Trkač, Potpuni Opoziv, Komandos. Užasan naglasak, četvrtasta faca i bicepsi koji jednostavno ne stanu u kadar. Svaki je film imao sličan šmek i unikatno eksplozivnu radnju. 
 
 
 
 
Jean Claude Van Damme - jedan čovjek, "četiri imena", tisuće udaraca, špaga i akrobacija. 
Chuck Norris, možda najgori glumac svih vremena, apsolutno je čudo u akcijskom žanru. Priča se da u filmskom biznisu nijedna brada nije bila bolje plaćena. Jason Statham, Michael Dudikoff, Dolph Lundgren, Carl Weathers, The Rock...
 
 
Akcija je uvijek podrazumijevala junaka. Glumca koji je pojavom i karakternim crtama "larger than life". Ako ne znate barem deset citata iz ovakvih filmova - sigurno niste fan žanra. Žanra kojeg se doduše često popljuje da je obilat glupim ljudima i bedastim filmovima. Mislim da je tu dosta velik problem u gledatelju koji je u znatnom raskoraku sa stvarnosti ako od filma u kojem bodybuilder glumi tajnog policajca unutar zidova dječjeg vrtića očekuje filmsko ostvarenje u rangu Zelene Milje ili Iskupljenja u Shawshanku. A to radi li se o glupim glumcima, dovoljno dobro objašnjavaju njihovi CV-ovi i životna postignuća. Briljirati u tri različite profesije i doći u njihov vrh kao imigrant koji ne zna jezik, dosad je uspjelo samo jednom - glupom glumcu.
 
Volite li dobru zabavu, "cheesy" dijaloge, zvučne "one-linere", eksplozije i mišiće vrlo vjerojatno ćete pronaći mnogo gušta u filmovima kao što su Cobra, Escape Plan ili Plaćenici koji sve to namjerno okupljaju u suludim količinama.
 
Da to kažemo jednostavno, ako ste bodybuilder koji ne zna čime je inspirirana prepravljena fraza "Come with my if you want to lift" - imamo za vas jednu drugu - Hasta-la-vista, Baby!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO