Košarica Narudžba

Može li klasik postati broj 1

11.11.2017
Luka Kuhar
U prošlom smo se tekstu dotaknuli bodybuilding freakova, a ovoga puta pišemo o natjecateljima koji bi trebali uzimati estetiku kao najvažniji kriterij pri oblikovanju svojega tijela. Classic physique kategorija iz godine u godinu raste u popula

 Budimo iskreni, nije teško vidjeti što se tamo ljudima dopada. Tragate li za onim staroškolskim „šmekom“ i nabildanim izgledom koji i dalje ostavlja određeni dojam dosižnosti, pronaći ćete sigurnu luku u classicu.

 
Zbog visinsko-težinskih ograničenja, nećete naletjeti na monstrume, a sve i da vam se dogodi poneki loše posloženi izazivač, nije da će imati šanse ostvariti super plasman. Tko bi rekao da će malo egzaktnosti glede kriterija dodatno pomoći bodybuildingu, heh.
 
Ne samo da izgledaju kao bilderi stare škole, već tu poznatu crtu dodatno naglašavaju znatno boljom formom i većim brojem impresivnih detalja. Čak štoviše, neki od vrhunskih predstavnika classica imaju dublje i vidljivije separacije od svojih kolega iz open kategorije.
 
Danny Hester osvojio je prvu classic Olympiju i već smo tada bili svjedoci dobrog odaziva publike na novu kategoriju. Amerikanci su donekle skeptično gledali na otvaranje classica kao opcije baš zato što su dugo tvrdili da im je europska inačica iste malo nerazumljiva, odnosno, puna „mršavih“ bodybuildera.
 
S vremenom je vrag odnio šalu. Dečki u physique kategoriji postajali su krupniji i detaljniji od prvobitno zamišljenog izgleda dečka s plaže, a open im je djelovao nedostižno daleko zbog toga što bi se jedan Sadik Hadzovicz vrlo teško mogao dovesti u usporedbu s Big Ramyjem ili Shawn Rhodenom.
 
Upravo je za takve classic postao plodno tlo, ali nikako i garancija uspjeha. Baš je Sadik shvatio da popularnost i dobre predispozicije ne znače nužno i top plasman na Olympiji jer se u kategoriji pojavio čitav niz vrhunskih takmaca; momaka spremnih za bitku i medalje – nerijetko osjetno boljih od njega.
 
Breon, Bumstead, Peterson, Rahbar, Hester i ostali nisu konkurencija koju bi si itko poželio nasuprot sebe, a opet, vrlo je teško čuti negativnih komentara na njihov izgled. Možda se baš tu krije ključ uspona ove kategorije.
 
Ponudili su oprobani recept bodybuildinga što se mase tiče, a nadodali su detalja i popravili formu. Nisam siguran da će classic ikada zauzeti mjesto pravog opena, ali osobno ću ga rado pratiti svake godine i neće me iznenaditi onda kada klasičari očitaju koju bukvicu velikim dečkima.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO