Košarica Narudžba

NABILDANI SUPERHEROJI

08.12.2017
Luka Kuhar
Sigurno ste primijetili da se u kinima sve više pojavljuju filmovi s tematikom vezanom uz stripovske junake. Jednako tako, vjerujem da je pokojoj mladoj dami, ali i gospodinu za oko zapeo značajno okrupnjeni Thor, „čelični“ Superman i big Batman
 
Kako ovo ne bi ispao neki bezvezni „rant“, želio bih prije svega pohvaliti činjenicu da u doba uznapredovalih specijalnih efekata, filmski studiji i dalje očekuju fizičku spremnost od natjecatelja čije uloge imaju akcijski karakter. Naravno, post-produkcija će sve to malo zagladiti i uljepšati, ali damama i momcima ne treba ostati dužan pohvalu za impresivne figure koje prezentiraju na filmskom platnu.
 
Generacija smo kojoj je rat u Vijetnamu uz svu svitu pratećih događaja vrlo dalek i apstraktan pojam, a više smo puta odgledali svih 680 nastavaka „Kickboxera“ i svaku simpatičnu inkarnaciju Schwarzeneggera u ulogama gdje on zapravo tumači Arnolda u različitim jaknama.
 
Naši novi akcijski junaci dolaze s Kriptona i Asgarda ili, u slučaju lika Marka Ruffala, imaju strahovite probleme s bijesom i onda malo pozelene. Nešto starija ekipa sjeća se Ferrigna u ulozi Hulka, no današnjoj publici nije dovoljno pronaći velikog bildera i ofarbati ga smaragdnim nijansama. Tu na scenu dolaze već spomenuti specijalni efekti.
 
Ono na što želim upozoriti je činjenica da „normalni“ prosječni ljudi tako ne izgledaju, odnosno da trebamo ostati svjesni zahtjevnih priprema i pedantnog procesa dovođenja glumaca do određene forme. Dovoljno vam govori podatak da se neki od njih spremaju samo za jednu scenu od par minuta.
 
Ne mislim da su krupni mišići nužni ideal muškosti i uvijek na trenutak zastanem kada primijetim da se u filmovima naglašavaju možda više od potrebnog. Peter Parker trebao bi biti smotani štreber koji se uči snalaziti sa svojim „mrežnim“ očima, a moram priznati da sve manje izgleda kao bilo koji štreber kojeg sam ja poznavao.
 
Thoru to možemo oprostiti – ako ste bog, imate pravo biti natprosječno nabildani, a Hulka nitko ne uzima za ozbiljno upravo zbog toga što je napravljen digitalno.
 
Bilo da im je u izgradnji tijela pomogao računalni program ili mukotrpan trenažni proces, trebamo znati da je zapravo procesa bilo. Dakle, svi oni ne hodaju takvi u svakom trenutku, baš kao što ni Phil Heath ne izgleda uvijek onako kako je to prezentirao na bini.
 
Ponovno bih naglasio da mi je drago što u popularnim filmovima i dalje postoji naglašavanje dobrog izgleda u smislu fizičke spremnosti kao nečeg pozitivnog, no prije nego što se možda netko izdeprimira jer nema triceps Chrisa Hemswortha, sjetite se da mu nije pao s neba (kao Mjolnir), već da je za njega itekako radio.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO