Košarica Narudžba

Opraštamo li se od ženskog buildinga?

06.01.2016
Luka Kuhar
Arnold Classic prvi je bacio kamen i uručio odbijenicu ženskom bodybuildingu. Nastao je žamor nakon toga samo da bi ove godine, po prvi puta, ostali bez iste kategorije i na najvećoj pozornici, onoj Olympije u Vegasu.
Damska strana bilderskog sporta uvijek je bila pod posebnim povećalom. Momci su imali svoj dobar dio predrasuda i kuloarskih tračeva svih vrsta, ali kod žena je to bilo svedeno na salve ružnih uvreda, manjak svakog respekta i gledanje s gađenjem.Tako bi nastupali oni koji su bili protiv ove osobite strane željeznog sporta.
 
Ženski bodybuilding svoju je evoluciju imao vrlo ubrzano i reaktivno s obzirom na mušku stranu. Krenulo je lagano, pa se zahuktalo, da bi na kraju neke ženske natjecateljice bez imalo muke mogle parirati muškarcima po pitanju forme. Bilo je i onih koje nisu posebno daleko stajale ni po pitanju mišiće mase.
 
Tako se moderni ženski bodybuilding polako gušio pod vlastitim teretom i na mala mu je vrata serviran physique kao alternativa i light verzija nasuprot onog hardcore bodybuildinga. Novi zanos te kategorije, uvelike serviran od strane najpopularnije joj natjecateljice Dane Linn Bailey, stvorio je čudo koje je polako gušilo izvornu kategoriju da bi danas preuzela njeno mjesto.
 
Tako je physique sasvim dominantna ženska kategorija koja prikazuje kombinaciju razvijene mišićne mase i traženje vrlo visoke razine forme. Pozing je sastavljen od svega pomalo, no sveopći je dojam puno lakši za "progutati" ako niste die-hard fan bodybuildinga kao najekstremnije discipline. Osobno, nikada nisam imao ništa protiv niti jedne bilderske kategorije (osim zna se koje), ali shvatio bi neke argumente koji su kružili oko moderne scene žena bilderica.
 
Kada je Arnoldov festival rekao da dame tamo više nisu dobrodošle, uvidjeli smo da ovaj dio sporta može polako pakirati kofere ma koliko god neki tvrdili da to nije tako. Natjecateljice su opadale u brojnosti da bi ove godine i Olympia donijela odluku o kraju puta za ženski bodybuilding.
 
Ekipa organizirana oko ženske strane napravila je Rising Phoenix natjecanje kao svojevrsno krunsko zbivanje za bilderice, ali nekako je izostala čar, prestiž i sve ono što je Olympia predstavljala. Svakako da treba pohvaliti inicijativu, ali ne mogu se oteti dojmu da se malo mlati po praznoj slami. Federacija je okrenula pogled u drugom smjeru, a to ne ostavlja velike mogućnosti za prosperitet ove grane. Nije apsolutan kraj nužno, još je manje dobra prognoza!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO