Košarica Narudžba

Ostaju Ronnie i Haney

30.09.2018
Luka Kuhar
Prije mjesec dana činilo se da imamo „done deal“, odnosno, da će se dvojici najuspješnijih Mr. Olympia pridružiti i treći šampion – Phil Heath.

 Upravo u ovo vrijeme možemo najbolje razumjeti što to znači imati osam Sandow trofeja u svojoj kolekciji. U svijetlu nedavne Olympije, u porazu The Gifta, ostali smo na dvojici osmerostrukih prvaka. Besmrtna su to imena u bodybuildingu: Lee Haney i Ronnie Coleman.

 
Ne isključujemo mi ovdje mogućnost da Phil Heath uskoro osvoji još jedan Sandow trofej pa ih također skupi osam, no priliku da ih netko osvoji osam zaredom nećemo imati tako skoro. Točnije, da bi se to dogodilo, Shawn Rhoden bi morao imati iznimno uspješnih narednih sedam godina. Mislim da je ovo u jednu ruku povoljan događaj u svijetu bodybuildinga jer nas je izvukao iz letargije i nekog defetističkog mindseta u kojem se pobjednik već zna i ne može promijeniti. Podsjetili smo se da stvarno nije lako biti Mr. Olympia, a još manje braniti tu krunu iz godine u godinu.
 
Lee Haney je oko sebe stvorio svojevrstan vakuum, izdvajajući se iz konkurencije na svaki mogući način, svojim tijelom postavljajući zanimljiv standard elegancije i veličine. Istina je, u njegovo se vrijeme činilo da je sve lako kada si Haney i da je Olympia tek vrsta festivala na kojem iznova dokazuješ vlastitu kvalitetu.
 
Ronnie Coleman imao je trnovit put i u svojoj se vladavini borio sa strahovitom konkurencijom, ali upravo je to oko njega stvorilo određenu auru najvećeg od najvećih. Njegova najbolja izdanja smatraju se uvijek konkurentnima, a s obzirom na to koliko je sebe dao u proces stvaranja svoje ostavštine, nije teško vidjeti zašto.
 
Phil Heath, točnije, njegova posljednja dva izdanja, stvarno nisu bila za to najelitnije društvo dvojice bezvremenskih šampiona. Njegov izgled 2011. nagovijestio je vladavinu novog kralja,  2013. pojavio se veći i dodatno uglancan (smatram ovo njegovim besprijekornim izgledom), ali treba napomenuti i 2016. gdje je ponovno ukazao na činjenicu da mu se zaista malo tko može suprotstaviti, čak i usporediti, s njegovim punim arsenalom. To je taj Heath koji bi mogao u legendu, koji vrijedi osmice, koji je s pravom sanjao desetku.
 
 
Prilika da ih u životu sakupi osam ili više još nije nestala, ali ona o osam zaredom prešla je u polje znanstvene fantastike. Ostala su dvojica, nepomični i nedodirljivi, simboli svog vremena, ali još važnije, ikone čitavog sporta.
 
Ne znamo što će na kraju biti s Philom i na koliko će Sandowa stati. Ono u što možemo biti potpuno sigurni je da ćemo morati još dugo vremena čekati kako bi se jedan bodybuilding prvak pridružio Colemanu i Haneyju u osvajanju Mr. Olympia titule osam puta zaredom. Uistinu, nevjerojatan podvig – još uvijek najviši, za golemu većinu neosvojiv vrh bodybuildinga.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO