Košarica Narudžba

Rivale imamo, a prijatelje?

20.03.2015
Luka Kuhar
Kod kompetitivnih događanja svi se uvijek fokusiramo na rivalstva i velike duele. Tko se kome zamjerio, tko koga ne voli, koje su suprotnosti i zašto je A bolje od B...Još prije par godina Phil i Jay poučili su nas da ne treba sve biti tako...

Wolf protiv Rhodena, Kai protiv Phila, Dexter protiv Brancha. Velikih konkurenata nikada nije nedostajalo u sportu tijela. Dapače uvijek nekako potenciramo priče koje sukobljavaju bodybuildere u areni koja zapravo ne postoji. Svatko je tu za sebe, nitko ne cilja na speficičnu osobu. Čak ni na Phila, već na trofej koji ima.

Prisjetimo se zadnje 3 Olympije. Sve su imale identičan klimaks. S jedne strane Phil Heath. Naprasiti šampion "The Gift", genetičar sa stavom kojeg ljudi vole mrziti, no svi ipak poštuju ono što prikazuje na bini. Ruke mu nemirno počivaju na bokovima, pogledom struže strop Orleansove dvorane. Pored njega stoji Kai Greene, vječiti underdog, čovjek čija životna priča inspirira više od svih medalja koje je nosio oko vrata. Na licu izmjenjuje neodređeni osmijeh s preciznim strahom. Iščekuje se prozivka imena, koji će od njih uzeti najvažniji orden bodybuildinga.

Bob Chic odugovlači, pravi se da ne zna pročitati ime, zastajkuje, pozdravlja sponzore, dodatno potpaljuje vatru. Dvorana je na trenutak okovana napetošću, nastupa grobna tišina. Ubrzo se preko mikrofona postavlja pitanje tko bi trebao uzet naslov i čitav auditorij eruptira.  Phil, Kai, Jay, Arnold, Marinko... Čuju se sva moguća imena, neka koja uopće nisu na bini. Sudci čekaju, znaju tko večeras slavi. 

Chic ponovno čita koliko pobjednik osvaja novaca, naglašava od čega je napravljen Sandow, predstavlja zlatnu medalju i titulu Mr. Olympia za tu godinu. Show uzima Phil Heath!

Nakon inicijalnih trenutaka općeg bezumlja, Phil i Kai se pozdravljaju, rukuju i sve je gotovo. Pobjednik će održati govor, snimit će se nekoliko intervjua. Natjecatelji idu na after party svaki u svom angažmanu i od idućeg dana ponovno na posao. Čekaju ih slikanja, turneje, treninzi, planiranje, novi pothvati i ideje.

Vratimo se sada na Olympiju prije četiri godine. Onu kada je Heath tek postao "novi šerif". Na bini je stajao s jednim od najbolji bodybuildera svih vremena. Jay Cutler, titan koji je nadvladao nesavladivog, čovjek koji ima iza sebe 4 Sandowa i 3 Arnold Classica, te brojne pro titule, u svom ne najboljem izdanju pokušava zaustaviti nalet novaka kojeg svijet polako prepoznaje kao budućnost.

Phil uzima titulu, Jay uzima mikrofon. Čestita mu, priča kako su se sreli i koliko ga poštuje kao čovjeka i natjecatelja. Održao je govor kojeg ni sam Heath nije mogao nadmašiti, a sve to samo par sekundi nakon što je čuo da više nije Mr. Olympia. Da je najbolji bilder na planeti onaj koji pored njega stoji.

Jay je rekao da zna da ga je pobjedio bolji bodybuilder. Svjestan je da nije bio u svojoj punoj snazi, ali ništa ne oduzima Philu. Nije se pravdao niti ikoga spuštao. Ostao je šampion čak i nakon predaje krune. Što je još bitnije, ostao je prijatelj i onda kada bi mnogi razumjeli da se drugačije ponio.

Cutler i Heath naučili su nas da bodybuilding je sport individualaca, ali ne nužno i sport rivala!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO