Košarica Narudžba

Sprema se novi Generation Iron

09.12.2016
Luka Kuhar
Prije par godina, točnije 2013, izašao je Generation Iron. Duhovni nasljednik kultnog klasika - Pumping Iron izrodio je novu medijsku pompu oko bodybuildinga, uspješan portal, a kako se službeno potvrdilo - i novi nastavak.

 Bodybuilding filmovi uglavnom su svedeni na produkciju u privatnom angažmanu bodybuildera koji se u njima pojavljuju. Jay Cutler najpoznatiji je po svojim radovima kao što su Cut Above te kasnije Living Large u kolaboraciji s ekipom Bodybuilding.com-a. Međutim nije on jedini, daleko od toga. Svaki ugledniji bodybuilder imao je svoje video sadržaje, neki su čak i pobliže upoznavali voće. 

 
Filmski prikazi visoke kvalitete nisu tako česti. Dapače, tek je trebalo doći nešto što bi moglo parirati Arnoldu u klasičnom remek-djelu, Pumping Iron. Tamo se višestruki Olympia šampion spremao za osvajanje još jedne u nizu titula, a glavni konkurent pojavio se u liku Loua Ferrigna. Epski dvoboj koji je na kraju pokazao Arnolda kao šampiona, iako se mladi Ferrigno svojski trudio nadjačati ga, postao je BB legendom. Tim više što je Lou zapravo završio treći! 
 
Kada je došao Generation Iron, očekivanja su bila ogromna. Možda čak i malo nepravedna s obzirom da je u međuvremenu Arnold Schwarzenegger postao jedna od najpoznatijih osoba na planeti, pa se odmah znalo da cipele koje on ostavlja neće nitko moći popuniti. Ipak, radilo se o stvarno dobrom bilderskom filmu.
 
Glavni protivnici ovoga puta bili su Phil Heath i Kai Greene. Suprotstavljeni karakteri koji gledaju život i bodybuilding iz znatno drugačijih kutova obilježili su zadnjih pola desetljeća bodybuildinga. Tada se njihovo rivalstvo tek zahuktavalo, no to nije značilo da će priča biti nezanimljiva. Uz malo nužnog dramatiziranja i prepravljanja stvarnog života, krajnji proizvod bio je interesantna storija koju bi čak i netko nepovezan s bodybuildingom uspješno odgledao bez muke.
 
To baš ne možemo reći i za dokumentarce u kojima bodybuilder većinu vremena provede u teretani mlateći utege i zatim preispituje smisao postojanja nad plastičnom posudom prepunom riže i piletine. Ovo srećom nije bio takav film  što objašnjava dobru zaradu i sasvim solidnu ocjenu na relevantnim stranicama.
 
Što nam nosi nastavak? 
 
Nadamo se još jednu dobru bodybuilding priču. Kai Greene postao je svojevrsni odmetnik unutar federacije i aktivno izbjegava Olympia binu na koju ga sada već dvije godine za redom svi zovu. Kamo sreće da nastavak Generation Irona donosi i nastavak ovog duela, ali dok ne vidimo nećemo vjerovati.
 
Ono što bi zaista voljeli vidjeti je veći broj bodybuilding filmova. Ne moraju nužno biti kvalitete za kino projekcije, ali okupljanje relevantnih figura iz ove ili one ere uvijek je dobar show koji pomaže sportu kojeg pogađa. Tko zna, možda će nas preplaviti ovakvi sadržaji!
 
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO