Košarica Narudžba

Victor Martinez u lovu na Arnold Classic

17.02.2019
Luka Kuhar
Prošli smo tekst posvetili Dennisu Wolfu koji (ni)je u natjecateljskoj mirovini, a ovaj ćemo okrenuti prema Victoru Martinezu. Veteran se sprema odmjeriti snage s konkurencijom na skorašnjem Arnold Classicu...

 Arnold Classic! Natjecanje kojeg svaki bilder želi posjetiti u svojstvu natjecatelja i ako je ikako moguće - nadopisati u svoj životopis kao još jedno osvajanje. Danas je Arnoldov brend rašireniji no ikada prije pa me ne čudi što neki smatraju da je samo natjecanje izgubilo malo na reputaciji i snazi, ali svaki ljubitelj ovog sporta zna da Arnoldovim Classicom smatramo ponajprije onaj u Columbusu. 

Baš se tamo tradicionalno okuplja krema natjecateljskog bodybuildinga, a samog se pobjednika smatra glavnim pretendentom na Olympia tron. Ono što time želim naglasiti jest činjenica kako nitko ne bi trebao očekivati "laganu medalju". Bez obzira na "snagu imena" i dosadašnja izdanja, Arnold Classic malo tko u povijesti može reći da je rutinski osvojio.

Vremešni Victor Martinez upravo tamo hoće osvježiti svoju karijeru.

Godinama se Dominican Dominator uzimao za jednog od ponajboljih bodybuildera na planeti. Startavši profesionalnu karijeru davne 2001e, Victorova figura nakon dvije godine počela je u očima sudaca - zlata vrijediti.  Na svojoj prvoj Olympiji 2004e ušao je u top deset zauzimajući devetu poziciju. 

Nije tajna da baš njega Ronnie Coleman proglašava svojim vjerojatnim nasljednikom zbog impresivnog sklada u odnosu na nemalu mišićnu masu koju spretno prezentira na pozornici. Nažalost po Victora, Colemanovo "proročanstvo" nije se obistinilo, ali najtužniji element njegove sportske nesreće bila je Olympia 2007e godine koju bi možda mogli nazvati i najkontroverznijom u suvremenoj povijesti bodybuildinga.

Gledajući fotografije i dostupne video materijale, promatrač može zaključiti da je Jayu uvelike pomogla hiper-razvijena masa kojom se borio protiv nevjerojatnog Colemana. Forma i oštrina kojom se Cutler mogao pohvaliti u nekim prijašnjim izdanjima te je godine jednostavno izostala i vrata su se otvorila da skladniji Victor osjetno elegantnije figure pogura vladajućeg šampiona do limita. Ako ste jedan od onih koji smatraju kako je Martinez tog vikenda učinio dovoljno za Sandow - niste sami.

Prava nesreća u njegovom životu ipak je znatno ozbiljnijeg karaktera u vidu teške obiteljske tragedije. Ubijena mu je sestra što ga je potreslo do srži. Detalji strašnog događaja mogu se pronaći na internetu, ali o njima ne želimo niti mislimo da treba pisati. Bol je u takvom scenariju neizbrisiv životni suputnik i Victor se jedva vratio na noge.

Međutim, sreće za Victora nema puno u narednom periodu. Od odlaska u zatvor zbog problema s vizom do nezgodne povrede ruke na slikanju - činilo se da loša sreća nikako ne napušta uspješnog profesionalca. Sjećam se tog perioda nakon prvog Arnolda u Europi 2011e godine. Titula je pripala upravo njemu, no malo je tko vjerovao u uspješan povratak nakon spomenutih problema koji su ga nalazili jedan za drugim.

Kad'' se odlučio vratiti nakon dvije godine - pomislili bi da će svijetla reflektora konačno biti na njemu. Eh, znaju neki od vas, da je na New York Prou te godine svijetu predstavljen Big Ramy. Navedeni je apsolutno demolirao konkurenciju u Velikoj Jabuci i Victorov veliki povratak pretvorio se u Victorovo veliko stradavanje. 

Kao što možete zamisliti, s obzirom na sve što je prošao, nije ga ovo natjeralo da se preda. Dapače, došlo je i par pobjeda pod pojas u narednim godinama. Torotno Pro, Baltimore Pro, Muscle Mayhem...

Lijepo je to i pohvalno, ali znalo se koliko Victor zapravo želi dokazati da je ona verzija iz 2007e još uvijek u njemu. Olympia i Arnold Classic rezultati to bi ponovno mogli pokazati i prometnuti ga među top imena. Nedavno se pojavio video njegovih priprema za Columbus i moram reći - vidi se zašto je ta figura toliko respektirana u svijetu bodybuildinga. Od linija u duplom bicepsu do oblika pojedinih mišićnih skupina - Martinez nije šala ni u četrdesetima!

Iako je tomu tako, teško ga vidim kao jednog od glavnih pretendenta na visoke pozicije (poglavito top 3). Uskoro ćemo napisati članak o čitavom line-upu, ali dovoljno je spomenuti Winklaara, Bonaca, Cedrica, Curryja, i znate da neće biti lako. Ne sumnjam da će Victor ostati vjeran sebi i tako isporučiti najbolje što može u ovom trenutku.

Osobno, ne držim da će mu to biti dosta za vrhunski plasman, no slab sam na veterane i veselit će me ako bi mi se ta sumnja obila o glavu!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO