Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

YOUTUBE I BUDUĆNOST BODYBUILDINGA

bodybuilding-i-fitness | 21. Travanj 2018.

Gasi se Flex, MD je na aparatima, a mnogi drugi već dugo ne postoje. S druge strane, Youtube trlja ruke i radosno broji poglede.

 Flex nije bio jedan od onih subkulturnih časopisa koji kupuju samo revni fanatici. Nešto opskurno i sitno, s minimalnom nakladom i još manje poznatim glavnim likovima o kojima piše. Flex je bio titan industrije, prvak bilderskih publikacija koji je imao dobar upliv u mainstream kulturu. Dugo vremena smatrao se kvalitetnim časopisom za istinske fanove željeznog sporta, a opet pristupačnim i za rekreativce.

Onom nostalgičnom klincu u meni koji je za ovakve časopise tjednima štedio sada je jako žao jer nikada neće dočekati ono vrijeme s kojim se nekada tješio, a to je onaj dan kada ćemo i mi u Hrvatskoj takav časopis moći kupiti za normalnu cijenu.

U međuvremenu je taj dječak odrastao i prilično se lako navikao na besplatno praćenje sadržaja preko Youtubea, novog prvaka izvještavanja koji je pod svjetlima reflektora ispratio Flex magazin, kao i mnoge druge u bildersku mirovinu. Taj Youtube više nije šala, daleko od toga. Videe ne uploadaju samo fanovi, već i ozbiljni natjecatelji, dugogodišnji kritičari, autori, pa eto i profesionalni youtuberi ove branše. Upravo te posljednje nekad se gledalo s podsmijehom, a danas bi mnogi dali lijevu ruku da mogu raditi što i oni.

Nitko nas ne može kriviti što osjećamo određenu ljubav prema tim prošlim vremenima i šarmu koji su za sobom vukli papirnati časopisi šarenih stranica. Ipak, teška srca moramo si priznati da su to već duže vremena bili prodajni pamfleti u kojima su reklame prešle iz suptilnih u očite pa sve do banalno napornih, a sport je nekako pao u drugi plan.

Youtube nije budućnost bodybuildinga kao sporta, ali je njegova poveznica s mainstream kulturom, kao što su to nekada bili magazini. Pitanje kvalitete i regulacije sadržaja nešto je čime ću se pozabaviti u jednom od narednih sadržaja, ali sasvim sigurno možemo ustvrditi da se radi o obilju videa s razno-raznim temama iz naše branše.

Velike tiraže stvar su prošlosti, a veliki Youtube kanali prilika budućnosti. Nekada se za rezultate natjecanja, pa čak i Mr. Olympije, moralo čekati tjednijma, ako ne i mjesecima. Danas su u pitanju sekunde, minute i sati, u najgorem slučaju dani i to ako je nekome riknuo internet.

Mreža koja nas sve povezuje nema te impresivne, full color, opipljive stranice, ali je znatno jeftinija i brža. Priča o Youtube i bodybuilding časopisima klasična je storija o tome kako je jednog dana auto zamijenio konja.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:

Autor: Luka Kuhar

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

100% Creatine Monohydrate 300g

20,00 €

150,69 kn

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni