Košarica Narudžba

Zašto Schwarzenegger?

10.05.2021
Luka Kuhar
Od svih bodybuildera koje znamo i volimo niti jedan nije toliko zagrabio u mainstream prostor poput Arnolda Schwarzeneggera. Poznati Terminator, guverner, Mr.Olympia, a gdjekad i motivacijski govornik, nenadmašna je inspiracija u sferi bildanja.

I doista, ako ste rođeni od šezdesetih godina prošloga stoljeća pa nadalje sigurno ste čuli za ovog čovjeka barem zbog strahovito popularnih filmova u kojima se pronašao glavnim glumcem. Predstavljao je svojevrstan ideal muškarca i zapravo postao prvi koji takvu figuru dovodi na veliko platno najskupljih i najvećih filmova. 

 
Terminator, Predator, Brisač, Trkač, Komandos, Junior...ima tu filmova u kojima se našao Schwarzenegger - pa čak je i do Batmana dogurao igrajući ulogu Victora Freezea.  
 
S obzirom na nenadmašan utjecaj filmske industrije u popularnoj kulturi koji je pogotovo tada vodio glavnu riječ na sceni, Arnold se pretvorio u određeni prototip frajera. Visok, mišićav, uvijek spreman dobaciti nešto šaljivo ili oštro, svrgnuo je šarmantnog junaka prosječne figure s vrha i pretpostavio mu zastrašujuć izazov u karizmatičnoj mrgi svoje osobe.
 
 
Istu je stvar, ma koliko manje poznato bilo, napravio i u bodybuildingu koji ga zapravo lansira u sve ovo iznad. 
 
Joe Weider prvo je imao Larryja Scotta čiji je "Golden Boy" look napravio mnogo za sport i postavio neku ideju bilderskog šampiona na noge. Velika prsa, goleme ruke, lice s naslovnice uz auru uspjeha služili su kao recept i nacrt po kojemu se uvijek trebao voditi Mr.Olympia ako zaista govorimo o njegovoj ambasadorski-sportskoj ulozi.
 
Suplement industrija startala je pomoću mišićavih heroja koji su pogonili njen razvoj i zajedno s njom rasli. Kvalitetni dodaci prehrani mnogo toga duguju sportu bodybuildinga, kao što su brojni bilderi stasali baš zbog podrške jakih suplement brendova.
 
Ubrzo nakon njega, Sergio Oliva činio se nesavladivim prvakom zbog svojih genetskih pretpostavki, suludih proporcija i zaista šokantno razvijenih mišića. Tko god je tada vidio Olivu uživo znao je da će njegovu figuru nadjačati čovjek jednako suludog arsenala.
 
Taj čovjek bio je Arnold Schwarzenegger koji se i sam jedva usudio nadati pobjedi nad šampionom Olivinog kalibra. Bilo je jasno da Joe planira velike stvari uz novopridošlu uzdanicu Austrije, no Sergio Oliva nije samo tako pao. Arnold se pošteno namučio da bi uspostavio eru svoje praktički neometane vladavine. 
 
I tako je kroz bodybuilding počela karijera čovjeka koji će dotaknuti sportske ciljeve i rekreativne navike mnogih transformirajući ideal zamislivog, a zatim i poželjnog kod prosječnog čovjeka. Napravio je to jednim oružjem kojeg do te točke, ali bome i nakon njega, niti jedan Olympia šampion nije imao u toj mjeri.
 
Karizma, ta neobična sila međuljudske privlačnosti koja vas natjera da težite nečijoj zaraznoj osobnosti ili barem određenim kvalitetama kojima osoba zrači. Arnold Schwarzenegger bio je i ostao njen naistaknutiji vlasnik. 
 
Ponajviše se to vidjelo u mega-hitu Pumping Iron gdje u prvi plan dolazi njegovo pripetavanje s pomalo nespretnom pojavom Loua Ferrignoa od kojega se Arnold doima ne samo fizički već i sportski mentalno na potpuno drugoj razini. Dok se Lou pričinjava smrtno ozbiljnim, fokusiranim pa zatim i maksimalno nabrijanim na Schwarzeneggera, Arnold prepoznaje opasnost tog konkuretnta, ali ga kroz zabavljački stav skoro pa manipulira do trenutka pozornice.
 
 
Arogantan je, atraktivno bahat i šampionski egoističan. Zna da Mr. Olympia u tim godinama slovi za "Arnold Schwarzenegger" show i to mu daje više no dovoljno samopouzdanja. Ne samo to, on zna da istu činjenicu prepoznaju i svi ostali koji pokušavaju osvojiti tu laskavu titulu.  Ono što danas zovemo Sandow trofej tih je dana umalo i doslovno bio "Arnold trofej".
 
Na svojoj zadnjoj Olympiji pet godina nakon sraza iz Pumping Irona Arnold je mnogima dokazao koliko je kredita imao kod sudaca i javnosti sporta bodybuildinga. Dovoljno da samo tako upadne na najveće natjecanje i u par desetaka sati uništi snove mnogih okupljenih bodybuildera. Bilo je jasno - boriti se proti Arnolda Schwarzeneggera znači igrati protiv čovjeka koji u svojem špilu uvijek ima adut viška.
 
U tom smislu bio je i ostao najveći ikada. Čovjek koji je bodybuilding natjecanje mogao osvojiti bez da ima najbolju figuru na pozornici. Čovjek kojeg se posljedično mrzilo jer nitko nije mogao imati taj Arnold efekt na publiku i sudački žiri pa se doista pričinjavalo nemogućim svladati ga s takvim hendikepom.
 
Takav je bio i na filmskom platnu.
 
Veći od života, nikada sjajan kao klasično percepirani glumac ili zamišljeni umjetnik, no svakoj ulozi donio je taj kick zbog kojeg bi svima postalo jasno da će film biti dobro primljen. Nije slučajno velik broj plakata za njegove filmove bio na istu foru - krupni plan lica, pa onda osjetno manji font imena filma uz jasno otisnuto ime i prezime.
 
Kroz svoj život, a kasnije i političku karijeru, Arnold je dobro znao da će sve na što "zakeljite" ime i prezime Arnold Schwarzenegger postati poželjan proizvod u zapravo svakoj branši. Jer stvarno, uspjeti u toliko različitih sfera života nije nešto što može svatko, a pogotovo kada sagledate visinu razine do koje je stigao. Nije bio načelnik male općine u minijaturnoj zemlji, niti glumio u amaterskim filmovima kvartovske produkcije. Nije ostao upamćen kao neki lokalni prvak bildanja iz Austrije već neprikosnoveni ideal šampiona Olympije.
 
U tom smislu, on je vječna inspiracija. Dokaz kako čovjek koji doista vjeruje u sebe nekom magijom osobnosti i prezentacije može natjerati i sve ostale da učine isto. Nema najviše Sandowa, ali to je Arnold. Sigurno nije najvažniji guverner u povijesti Kalifornije, ali to je Arnold. Oskarovska kvaliteta u maniri Toma Hanksa ili Hopkinsa nije, ali to je Arnold.

I zato je bio tako prokleto težak konkurent u svakoj životnoj sferi. Jer je to Arnold!
 
 
Dan danas, kada bodybuilding ima sve veću lepezu kategorija Arnoldov se glas itekako čuje, osjeti i zapravo neobično respektira u sportu. Problemi na koje on ukazuje odjednom postaju najrelevantnije teme bilderske današnjice. Ne tako davno obrušio se na velike trbuhe što je onda napravila i čitava profesionalna scena.
 
Nove generacije ne poznaju ga toliko. Nužnost je to protoka vremena i novih obličja popularne kulture koju nose sa sobom. Današnji akcijski junaci izgledaju mišićavo upravo zbog njegove ostavštine u tom polju, a čitav sentiment oko klasične figure pa samim time i Classic kategorije stvoren je s nostalgijom gledanja njegovih sportskih dana.
 
Arnold ne mora biti vječno prisutan kao Mr.Olympia na pozornici ili filmski junak na velikom platnu, ali sigurno je da njegov utjecaj na obe fronte itekako osjetimo još uvijek, a određeni utisak imati će za sva vremena.
 
Pogotovo u bodybuildingu koji je od njegovih dana vidio boljih, većih, isklesanijih i moćnijih prvaka željeznog sporta, ali nitko, baš nitko nije imao taj adut karizme u istoj mjeri. Bravado Arnolda Schwarzeneggera ostaje neuhvatljiv za sport koji uz društvene mreže biva sve prisutniji što samo otkriva koliko mu je potrebna persona zarazno atraktivnog karaktera.
 
Kai Greene svojevremeno je privukao dosta pažnje na vlastitu osobnost, ali ništa to nije bilo u istoj mjeri kao i kod Austrian Oaka. Od sedamdesetih do današnjeg vremena, od bodybuildinga do političke arene, jednostavno nemate šanse ako u istu rečenicu s vama stave te dvije sablasne riječi.
 
Arnold Schwarzenegger
 
Do čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO