Košarica Narudžba

Arnold Classic - epski turnir ili franšiza?

04.04.2016
Luka Kuhar
Ako pratite bodybuilding zadnjih nekoliko godina, Arnold Classic za vas nije više samo Columbus Ohio i otvaranje PRO kalendarske godine. Ima jedan vamo, jedan tamo, jedan za tebe, jedan za mene, jedan za baku.

Svaki kontinent ima svog Arnolda, ali ima li svaki smisla?

Što se tiče promocije bodybuildinga, neupitno je da ima. Ovo je velika prilika da profesionalci dobiju publicitet u druženju s najbolje znanim majstorom željeza svih vremena, Arnoldom Schwarzennegerom. On zna napraviti show i tamo se nužno pojavi barem jedan vrhunski bodybuilder da zagrije situaciju. Pa ipak, samo ime Arnolda znači određen prestiž i luksuz, a nekako se razvodnilo u svim silnim izdanjima ovog turnira.
 
Tako je ovogodišnji Arnold Brazil djelovao kao neki lokalni open sa svega šest (čitaj pet u konačnici) natjecatelja u muškom openu. Kai Greene, Juan Morel, Lionel Beyeke, Ronny Rockel i Vitaly Fateev. Ne sjećam se kada je show tako zvučna imena i jasna prestiža imao manje natjecatelja. OK, jedan od njih je možda u rangu ponajboljih bildera svih vremena pa sam za sebe vrijedi gledanja, no Arnold Classic meni je uvijek značio bitku za glavnog napadača na tron Olympije, to je show koji ne prestaje puhati za vratom Olympiji. Bojim se da ga je franšiza pretvorila u....fornete?
 
Šalu na stranu, Arnold ima svoj grandiozni apetit i ideje o tomu kako postati veći od Olympije, želi da njegova natjecanja postanu predstavnici godine na svakom kontinentu. To je brend, on je brend i što se bodybuildinga tiče, znate za Arnoldova natjecanja gdje god bila i koliko god slab odaziv samih natjecatelja imala.
 
Pa ipak ja sam malo tup na te promijene pa ipak samo onaj originalni Arnold zovem tim imenom. Ostale mi je teže shvatiti jednako ozbiljno iako je Arnold Europe nekoliko puta bio nevjerojatna predstava, čak skoro repriza Olympije unatrag par godina. Lijep je dojam amaterima i profesionalcima natjecati se na bini koja nosi njegovo ime i sigurno stvara uspomene koje se pamte do kraja života. Pogotovo ako osvojite pehar i dobijete malo vremena za 1na1 sa čovjekom koji je promijenio ovaj sport iz okultnog u kultni.
 
Vremena se mijenjaju i naš sport neminovno raste. Arnold je jedan od onih koji zna prepoznati priliku i napraviti najbolje od nje. Ovako je proširio sebe i pomogao bodybuilding i to sve za sitnu cijenu minornog razvikavanja imena vlastita natjecanja. Možda ga ima u nekoliko izdanja, možda ima puno natjecanja, ali samo je jedan Schwarzenegger i ono što je napravio za bodybuilding stvarno treba biti prisutno na svakom kontinentu. 
 
Sumnjam da bi se bilo koji šampion Arnold Classica požalio na brojnost natjecanja!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO