Košarica Narudžba

Arnoldov Faktor

07.02.2015
Luka Kuhar
Jednom davno, prije ravno četrdeset godina, svijetom bodybuildinga vladao je arogantni bodybuilder iz Austrije. Prozvan "Hrastom", gigant tadašnje scene želio je ostaviti veliki utisak u sportu, a do dan danas još uvijek nije bilo veće face u na

našem sportu od Arnolda Schwarzeneggera.

Bilo je to doba kada takvih figura na svijetu nije bilo mnogo. Kvalitetni bilderi mogli su se nabrojati na prste jedne ruke, a oni stvarno markantni bili su Mr. Olympije. Završavala je dominacija Sergia Olive, točnije završavao ju je mladi Arnold.

Bio je sve ono što je sport trebao. Ogromna ikona, planina mišića, karizmatična persona. Zračio je bodybuildingom i pozitivom, nije se dao smesti od svog cilja i bildao je ne zato da bude bolji od konkurenata, već zato da se u povijest ugradi kao najbolji svih vremena. 

Prvi je osvajao titulu 6 puta zaredom, Prvi je osvojio Mr.Olympiju sedam puta. Prvi je uspio izazvati takvu kontroverzu kada je osamdesete preuzeo trofej od Weidera. 

Priznao je tada da se uvelike radilo o egu koji mu nije mogao dopustiti da se ne natječe s ostalima. Kako je već bio u pripremama za film o Conanu mogao se natjecati i tada je napravio presedan svojim last minute nastupom jer je originalno trebao biti prisutan samo kao sudac. 

Nije bio obožavan među svojim konkurentima zbog tog poteza, ali sve što je taj čovjek napravio dodatno ga je lansiralo u vrh svake rasprave. Gdje god se spomenula riječ Arnold, svi su znali na koga se misli, svi su imali samo jednu osobu u vidu.

Danas nema tog Arnoldovog faktora, točnije u vrhu bodybuildinga prisutan je kroz Phila i Kaija u dvije osobe. Kai nosi njegovu karizmu, a Phil taj sveprisutni dašak arogancije. Ni jedan ni drugi nisu u potpunosti tako markantni, ali zajedno postižu efekt koji je prije gotovo pola stoljeća imao jedan krupni momak sa velikim željama.

Takvo što ipak nedostaje u ovo doba kada bi odjeknulo još bolje nego prije. Kada je branša veća nego što se u sedamdesetima itko usudio sanjati. Nevjerojatan svijet bodybuildinga nekako je ostao bez tog, nevjerojatnog bodybuildera koji bi sve obilježio dodatno posebno.

Tko zna, možda se u narednim godinama pojavi jedan novi Arnold, persona koja će sve zaluditi, a u isto vrijeme pomalo šokirati. Čovjek koji će dominirati pojavom, čije će ime simbolizirati mišiće. Arnold je jedan, ali smijemo se nadati novijoj verziji ;)

 Do Čitanja, 
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO