Košarica Narudžba

Možeš li biti Yates?

13.02.2016
Luka Kuhar
Ovaj tekst namijenjen bilderima, vezan je za mitskog Doriana Yatesa koji je u bodybuilding doveo mnogo noviteta. Osim što je pomaknuo granice izgleda, bio je vrlo pritajen, rijetko viđen u krugovima javnosti.
 Pojavio bi se samo kada je trebalo žurno na binu.
 
Devedesete su bile godine kada je najveću binu bodybuildinga šest puta kosio Dorian Yates. Najbolji natjecatelj iz Ujedinjenog Kraljevstva nije se mnogo zamarao trendovima koje je postavljala Amerika uz super popularnog Wheelera, Raya, Levroneja i ostale showmane bodybuildinga. Njegovi aduti dolazili su do izražaja prilikom Olympia vikenda.
 
Yates je zato i dobio svoj nadimak, "The Shadow". Dolazio je kada se trebalo natjecati i onda kriomice nestao iz dometa reflektora i mikrofona. Odradio  je neke dužnosti šampiona, ali nikako nije htio biti u centru pažnje niti "skakati iz paštete" kako bi se to danas u narodu reklo. Yates je bio natjecatelj, jednostavno rečeno, ništa više ništa manje- barem što se opisa posla tiče.
 
Bodybuilding rutina sastojala mu se od pomno praćenih serija treninga, planova obroka, sustavno osmišljenih kura i dovoljnog odmora. Dok je bio bodybuilderski šampion, bio je samo to. Život mu nije trpio distrakcije niti se on dao u prevelika tumaranja ostalim branšama. Nije bilo "Yates Athletics", niti "Dorian Shakers" itd. 
 
Može li danas bodybuilder imati pristup Doriana Yatesa u svojoj bodybuilding karijeri? Je li dovoljno otići na binu, a zatim natrag u svoju teretanu nestajući od vanjskog svijeta uz što manje doticaja s drugima općenito? 
 
Kratak odgovor bio bi - ne! I dok bi svaki bilder sanjario o figuri i formi Doriana Yatesa, koja bi i danas bila silovita na pozornici, teško bi neki natjecatelj mogao preživjeti u zahtjevnoj industriji sa takvim izolacijskim pristupom u društvenom smislu. Neke kompanije vezane uz bodybuilding danas zapošljavaju po kriterijima facebooka i instagrama, nisam čuo niti za jednu koja će to napraviti po mjerilima "tko se više skriva od ljudi".
 
Današnji svijet bodybuildinga sigurno nudi više prilika od onog kojeg su neki već pomalo zaboravili. Kada su tiskovine bili jedini način informiranja, a lukrativni ugovori rijetkost za koju su se mogli izboriti samo Olympia šampioni i njima najbliži natjecatelji. Više je novaca u igri, više mogućnosti za rast i razvoj vlastite karijere, ali postoji kvaka!
 
Bodybuilder se danas mora više izložiti i prezentirati javnosti, fanovima i svima upletenima u branšu. Voljan razgovarati, slikati se, komunicirati na što više društvenih platformi i općenito "ostati relevantan" što je više moguće. Možda najbolji dokaz tomu je sve veća društvena angažiranost i samog Doriana Yatesa!
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO