Košarica Narudžba

Nova BB video emisija! Palumboizam!

03.08.2016
Luka Kuhar
Čuli ste za Palumboizam? Kako izgleda bodybuilder koji se "zarazio" istim? Po kome je dobio ime i puno više...poslušajte u novoj emisiji!

Pozdrav svima dragi naši i dobrodošli u još jednu Protekinu bodybuilding emisiju. Naša današnja tema je malo nezgodna za svekoliko pučanstvo bodybuildinga, ali nažalost postoji u natjecateljskim krugovima koji se s njom tek moraju obračunati na pravi način. 

Grozna čast imenovanja...

Možda ste jednom naletjeli na taj naziv "Palumboizam". Pamtim jedan simpatičan vic koji ide nekako ovako:

Doktor pacijentu: Čujte, imam jednu jako dobru, i jednu jako lošu vijest za vas danas.

Pacijent doktoru: Dajte mi prvo onu lošu, da bude lakše.

Doktor pacijentu: Imate tešku i nemoguće rijetku bolest!

Pacijent doktoru: Ajme! Pa koliko rijetku?

Doktor pacijentu: Pa dosta, ali to je i dobra vijest!

Pacijent doktoru: Molim? Ma kako?

Doktor pacijentu: Jer joj baš vi možete dati ime!

Razumijem, nije neki sjajan vic, ali nažalost za Davea Palumba dobro oslikava temu ovog video priloga. Baš se po njemu, umirovljenom natjecatelju i biznismenu koji danas komentira bodybuilding kao natjecateljski sport i trenira brojne natjecatelje, naziva fenomen užasnog izgleda kojeg karakteriziraju sve sitniji udovi i natečen trbuh razvaljenog struka.

Nekada je V oblik figure bio glavna stavka u bodybuildingu. Proporcije struka i ramena morale su biti i ostati nenarušene, a svako ispadanje trbuha pred razinu prsnih mišića ili širenje struka van razine latova doimalo se svetogrdnim po sport kao takav.

Nažalost, danas je situacija nešto drugačija. Napredovali smo mnogo u velikom broju stvari. Trening je sve sofisticiraniji bez obzira na intenzitet i opterećenja koja uključujemo u njega. Prehrana sve preciznije planirana i praćena do najmanjeg detalja - od nutrijenata do mikronutrijenata, a i kvalitetna suplementacija razvila se do neviđenih razina efikasnosti i komocije za dnevni život svakog pojedinca.

Unatoč tom napretku, negdje smo i nazadovali. Figure na pozornici gdjegdje znamo okrakterizirati kao one koje pate od Palumboizma. Njagora moguća stigma za bodybuildera koji se u tom trenutku udaljio od svakog ideala sklada, proporcija i jasne simetrije.

Kako će bodybuilding dalje?

Događa se češće kod starijih natjecatelja koji se nisu pomirli s time da ih je vrijeme možda malo pregazilo, ali srce se slama kada mlađi dečki dođu do bine s istim problemima. Propadanje tijela jedno je od sastavnih poglavlja života, ali namjerno razvaljivanje u mladosti nikako ne bi trebalo biti.

I Mr.Olympia šampioni Jay Cutler te Ronnie Coleman znali su biti kritizirani zbog širokog struka, no neki današnji slučajevi doista su zastrašujući. Pitanje je samo koliko će se takva estetska opasnost tolerirati u sportu tijela!
 

  

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO