Košarica Narudžba

Sitne laži za lošu formu

25.04.2016
Luka Kuhar
Potaknut mudrim razmišljanjima Adnana Goste (koje možete vidjeti na njegovoj fejs stranici -Adoni Costo), pišem ovaj tekst o sitnim lažima koje sam čuo od natjecatelja i njihovih prijatelja koji im nekada naprave medvjeđu uslugu -
da se ne lažem neke od ovih stvari bi i ja sam sebi rekao tijekom vježbačkog staža...
 
Bitno je imati pravoga prijatelja, onog filmskog, koji će Vas potapšati po ramenu u slavi i zagrliti u propasti. Čovjeka koji Vam može reći da ste apsolutni genij ili totalna budala, a Vama će uvijek biti drago jer znate da je taj netko to kazao maksimalno iskreno i s najboljom namjerom. Nije bilo laskanja niti vrijeđanja. Jednostavna i necenzurirana stvarnost mora Vam biti dnevno dostupna u bodybuildingu - zašto?
 
To kreće od one potrebe da si uživo sa svima budemo ok, ili barem ne stojimo otvoreno na ratnoj nozi. Pa znamo ublažiti istinu, servirati bijelu laž, pohvaliti i ono što je možda tek prosječne kvalitete. Jer eto, volimo vidjeti osmijeh na tuđem licu, nekoga usrećiti bar na trenutak. Nije to loše, dapače u nekom uvrnutom scenariju čak je i altruistički, no - u bodybuildingu je to kopanje jame ispred bine, u koju će nesretni natjecatelj vjerojatno zaroniti.
 
"Buraz jeben si" - čuo sam dovoljno puta da posumnjam u seksualnu orijentaciju nekih muških natjecatelja! Gledam osobu A koja osobi B govori da je trenutna situacija super, a eto realno, nije baš. Pokušam se ubaciti u razgovor i kažem nešto tipa - da velike su to noge, bilo bi super kada ove separacije s boka postanu još vidljivije. I tu sam preblag ako taj netko u bočnim pozama izgleda kao da mu je noga ravna ploha, no ajde, tobože sam mu rekao nešto iskreno.
 
Imam prijateljice i prijatelje u natjecateljskim krugovima kojima uvijek objektivno kažem što i kako. Bilo da razgovaramo o poziranju ili fizičkom izgledu. Ako je netko popravio leđa, popravio je, ako stoji kao da ga je grom pogodio-stoji sjebano. I ne kažem mu to zato što sam ja veliki ajatolah bodybuildinga ili neka slična glupost, nego zato što znam da nitko ne želi sići s bine, pogledati svoje fotografije i zapitati se - gdje sam tu taj prejebeni ja?
 
Kritika je u bodybuildingu oruđe, zamislite ju kao sitan čekić koji dajete kiparu. On će njime doraditi one  sitnice koje razlikuju dobar kip od reme djela. Ako mu pak odmah kažete da je bolji od Michelangela, on će nastaviti biti takav i tu onda nema napredovanja u značajnim pomacima.
 
Isto tako, kritizirati ne znači pljuvati i prenemagati se. Vitlati glavom i jezikom, pitati "A di su noge", "Kae s leđima", "A prsa frende"? - sve to nije konstruktivno i jednako je loše kao i lažna hvala. Di su noge? Ispod pojasa. Kae s leđima? Ne znam, pitajmo ih. A prsa frende? Uglavnom pileća, hvala na pitanju. Treba znati reći objektivno što točno možda nije kako bi trebalo biti, ali to isto tako jasno dokazuje da ne trebate ni svakoga pitati. 
 
Naravno da ćete svom susjedu izgledati kao da sutra osvajate Olympiju ili da ste daljnji rođak Herkula. Problem je što Vaš susjed nije sudac niti šampion bodybuildinga- tako da njegovo mišljenje za natjecateljski bodybuilding ne nosi mnogo težine.
 
Pustite sitne laži i neutemeljene pohvale. Jer onda će stvarni šampion tijela imati nejasnu sliku u glavi, pa će na bini iz nevjerojatne pojave pasti možda tek u drugu, treću prozivku...
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO