Košarica Narudžba

TREBA LI NAM CLASSIC PRO BODYBUILIDNG?

20.02.2015
Luka Kuhar
Moderno doba. Novi bilderi, novi standardi, nove konture. Nemamo Arnolda, Olivu, Labradu ili Gasparija, s nama su Heath, Greene, Wolf i Ramy.
Sjetimo se samo obrisa Franka Zane-a. Victory poza na plaži, crno bijela fotografija, isklesan trbuh, struk kao balerina, svi mišići jasno vidljivi. Rekli bi- klasik! I tu bi bili u pravu. Upravo takvim konturama danas teži popularna amaterska grana bodybuildinga pod tim imenom - classic bodybuilding. Ona ograničava natjecateljsku težinu s obzirom na visinu praveći tako jasnu razliku između open monstruma i gospode koja svoju figuru žele razviti s onim "šmekom" sedamdesetih i osamdesetih. Naravno uz nešto oštriju formu.
 
U SAD-u je klasik dugo bio gledan kao nešto čudno. Na forumima su čak i stručni komentatori znali reći kako im nije jasno radi li se ovdje o bilderima koji jednostavno nisu spremni napraviti neke zadnje korake ka krajnjoj masi ili što? Tamo je mnogo razvikaniji postao muški physique, no pojavio se problem.
 
Naime, pogledamo li današnje physique natjecatelje, neki od njih komotno mogu skinuti te raznobojne hlačice i stati rame uz rame s punokrvnim bodybuilderima na nekim natjecanjima. Naravno da nećete zamijeniti Phila Heatha sa Sadikom, ali da netko vidi Sadika ovako kao pojavu, rekao bi - evo bodybuildera.
 
Danas physique momci ne mogu baš profesionalnim bilderima konkurirati na bini, ali top imena te kategorije već nekako prerastaju gabarite onoga što se tamo traži. Nalaze se u nekoj vakuum zoni između profesionalaca današnjeg bb-a i muške physique kategorije. 
 
Neki bi stvarno mogli biti vrsni klasićari, bodybuilderi koji predstavljaju izumrli standard sitnih strukova, vidljivih mišića, poželjnih kontura i sveobuhvatno manje brutalnog izgleda zbog kojeg bi i neki vježbač poželio okušati svoje adute u ovom sportu.
 
Profesionalni Classic Bodybuilding bio bi recimo izvrstan dodatak na Mr. Olympia natjecanju. Najbolji današnji klasičari s prizvukom starih dana u figuri sigurno bi pronašli put do mnogo fanova...
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO